Uutinen 12.9.2022

Eurooppalaiset tutkijat: metsäbiotalous on välttämätön osa ilmastomuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista

Ilmastonmuutoksen suurin aiheuttaja on fossiilisten raaka-aineiden käyttö. Tuoreen Forest Bioeconomy and Climate Change -kirjan mukaan fossiilisten raaka-aineiden käytöstä ei päästä eroon ilman, että niitä korvataan myös metsäbiotalouden tuotteilla.
Kirjassa ilmastoviisaan metsätalouden soveltamista havainnollistetaan metsiltään ja metsäsektoreiltaan erilaisissa EU-maissa: Suomessa, Espanjassa, Saksassa ja Tšekin tasavallassa. Kuva: Shutterstock.

Forest Bioeconomy and Climate Change -kirjassa 28 eurooppalaista tutkijaa tarkastelee, mikä rooli metsäbiotaloudella on ilmastomuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa. Metsäalan rooli ilmastomuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa on tärkeä ja moninainen. Tutkijat toteavat, että metsäbiotalouden täysimääräinen hyödyntäminen ilmastonmuutoksen hillinnässä ja siihen sopeutumisessa edellyttää paikallisiin olosuhteisiin räätälöityä ilmastoviisasta metsätaloutta.

Lähestymistapa perustuu kolmeen päätavoitteeseen:

  • kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen (metsänielut, fossiilisten raaka-aineiden korvaaminen, metsätuotehiilivarastot)

  • metsien sopeuttaminen ilmastonmuutokseen

  • metsätalouteen perustuvan taloudellisen hyvinvoinnin kestävä lisääminen.

Se, miten nämä kolme tavoitetta parhaiten saavutetaan, riippuu paikallisista olosuhteista. Ilmastoviisaan metsätalouden edellyttämät toimenpiteet tulee räätälöidä eri maiden metsille ja metsäsektoreille soveltuviksi. Lisäksi optimaalista strategiaa voidaan myös joutua uudelleen säätämään ajan myötä ilmastonmuutoksen edetessä.

Kirjassa ilmastoviisaan metsätalouden soveltamista havainnollistetaan Suomessa, Espanjassa, Saksassa ja Tšekin tasavallassa, metsiltään ja metsäsektoreiltaan erilaisissa EU-maissa.

Kirjan taustalla on vuosina 2015–2021 toteutettu Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama FORBIO-hanke. Hanketta koordinoi Itä-Suomen yliopisto, partneriorganisaatioina olivat Euroopan metsäinstituutti, Ilmatieteen laitos, Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus.

Metsien sopeuttaminen ilmastonmuutokseen on entistä tärkeämpää

Ilmatieteen laitoksen tutkijat osallistuivat erityisesti ilmastonmuutosta ja metsien tuhoriskejä käsittelevän kirjan luvun 3 kirjoittamiseen.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksiin liittyy suurta epävarmuutta, mikä johtuu pitkälti siitä, ettemme vielä tiedä, kuinka hyvin ilmastonmuutoksen hillitsemisessä tullaan onnistumaan. Tiede on kuitenkin varsin yksimielinen siitä, että ilmastonmuutoksen myötä erilaiset metsätuhoriskit lisääntyvät. Tutkijat muistuttavat, että äärimmäisten sääolosuhteiden aiheuttamat laajamittaiset häiriöt, kuten kuivuus, myrskyt ja metsäpalot on otettava huomioon, kun määritellään toimenpiteitä muuttuvaan ilmastoon sopeutumiseksi.

Laaja yksimielisyys vallitsee myös siitä, että siellä missä se on mahdollista, sekametsien kasvatuksen lisääminen ja yhden puulajin metsien vähentäminen parantavat metsien edellytyksiä sopeutua ilmastollisiin muutoksiin, tai ainakin vähentävät ilmastonmuutoksen haittavaikutuksia. Samoin kasvupaikalle parhaiten soveltuvien puulajien ja alkuperien käyttö metsänuudistamisessa on hyvä varautumiskeino muuttuvaan ilmastoon.

Muutokset on toteutettava oikeudenmukaisesti

Elinkykyinen metsäbiotalous tukee metsien sopeutumista ilmastonmuutokseen, mutta myös toisinpäin: ilmastonmuutokseen sopeutuminen antaa metsäbiotaloudelle toimintaedellytyksiä. Toisaalta pelkästään verovaroin ei pystytä rahoittamaan laajamittaisia toimia metsien sopeuttamiseksi muuttuvaan ilmastoon, vaan siihen tarvitaan myös metsänomistajien ja metsäteollisuuden panostusta.

Tutkijat korostavat, että toimenpiteet on toteutettava siten, että ihmiset pitävät muutosta oikeudenmukaisena. Muuten on olemassa vaara, että koko prosessi suistuu raiteiltaan eikä siirtymä tapahdu riittävän tehokkaasti ja nopeasti. Siksi on tärkeää, että myös metsäalalla työskentelevien ja metsänomistajien edut otetaan huomioon ilmastonmuutoksen hillintään tähtäävien toimien suunnittelussa. Tämä on omiaan tehostamaan metsäalan toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Lisätietoja:

tutkija Ilari Lehtonen, Ilmatieteen laitos, p. 029 539 6617, ilari.lehtonen@fmi.fi

Forest Bioeconomy and Climate Change -kirja on avoimesti saatavilla SpringerLink-sivustolla.

Kirjan viitetiedot: Hetemäki, L., Kangas, J. & Peltola, H. (toim.) 2022. Forest Bioeconomy and Climate Change. Managing Forest Ecosystems vol. 42. Springer. ISSN: 2352-3956 (electronic), 1568-1319 (print), ISBN: 978-3-030-99205-7 (hard-cover).

Kirjan tekoa rahoitti Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston FORBIO-hanke sekä Suomen Akatemian lippulaivaohjelman UNITE-osaamiskeskittymä. Suomen Metsäsäätiön apuraha mahdollisti kirjan julkaisemisen avoimena (open access).

Lisää aiheesta:

Itä-Suomen yliopisto: FORBIO-hankkeen verkkosivu

Itä-Suomen yliopiston tiedote 23.2.2022: Metsäbiotalous on välttämätön osa ilmastomuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista

TutkimusIlmastoMetsä