Uutinen 17.1.2022

Näin pysyt pystyssä liukkaalla talvikelillä

Työmatkatapaturmia sattuu eniten marras-maaliskuun välillä, kun talvi on parhaimmillaan ja kelit liukkaita. Liukastumisista aiheutuvia tapaturmia on helppo estää omalla toiminnalla ja valinnoilla. Tänään käynnistyvä Pysy pystyssä -kampanja tuo vinkit liukastumisen välttämiseen.
Kuva: Eija Vallinheimo

Talvisin tapahtuvat kaatumiset ovat useimmiten liukastumisia. Niitä sattuu erityisesti silloin, kun vuorokauden keskilämpötilat ovat nollan ympärillä, jolloin sulamista ja jäätymistä tapahtuu eniten.

Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin liukkaista jalankulkukeleistä. Silloin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota jalkineiden valintaan ja käyttää liukuesteitä. Kelissä voi olla suuria paikallisia vaihteluita muun muassa kunnossapidon erojen vuoksi ja sen mukaan, kuinka vilkas paikka on.

Liukastumisen hinta on suuri

Työmatkoilla tapahtuneista, jalan ja polkupyörällä sattuneista kaatumisista aiheutuneet lakisääteisen tapaturmavakuutuksen vakuutuskorvaukset ovat vuositasolla noin 50 miljoonaa euroa (Tapaturmavakuutuskeskus, 2021). Liukastumisen seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Erityisesti ala- ja yläraajojen vammat ovat yleisiä.

Vaaratilanteiden ennakointi on tehokas tapa ehkäistä liukastumisia ja kaatumisia. Myös työpaikoilla asia on syytä huomioida osana työturvallisuutta.

Seitsemän vinkkiä liukastumisen välttämiseksi

  1. Valitse kengät kelin mukaan.

  2. Käytä liukuesteitä.

  3. Varaa aikaa matkoihin.

  4. Tarkista jalankulkusää.

  5. Anna palautetta kunnossapidolle.

  6. Huolehdi kunnostasi ja vireystilastasi.

  7. Keskity kävelemiseen.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset Ilmatieteen laitoksen verkkopalvelussa

Pysy pystyssä -kampanja on käynnissä 17.−30.1.2022. Pysy pystyssä -verkkosivut

Kampanjassa mukana: Aivovammaliitto ry, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Finanssiala ry, Ilmatieteen laitos, Invalidiliitto, Liikenneturva, Luustoliitto, LähiTapiola, Nikander ja Wiinikka Oy, Partioaitta, Sarva-nastakengät, sisäministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Suomen Punainen Risti, Taitavat Suutarit ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Työterveyslaitos.

JalankulkuLiukkausJalankulkusää