Uutinen 2.6.2022

Siperian laajojen metsäpalojen savuja levinnyt myös Suomeen

Maasto- ja metsäpalot alkoivat tänä vuonna Siperiassa Venäjällä tavallista aiemmin. Savuja on kulkeutunut myös Suomeen. Savu on pitkällä matkalla laimentunut, eikä se vaikuta Suomessa ilmanlaatuun.
Kuva: Pixabay

Siperiassa on tällä hetkellä käynnissä mittavia maasto- ja metsäpaloja. Palot ovat jokavuotinen ilmiö. Tänä vuonna palot alkoivat kuitenkin jo toukokuussa, yleensä laajat metsäpalot alkavat myöhemmin kesällä. Huhti-toukokuu on ollut tavanomaista lämpimämpi Länsi-Siperiassa.

Paloissa vapautuu ilmakehään hiilidioksidia ja ilmanlaatua heikentäviä ilmansaasteita, kuten mustaa hiiltä ja muita pienhiukkasia. Siperian paloista peräsin olevia pienhiukkasia on lähipäivinä havaittu myös Ilmatieteen laitoksen mittausasemilla Lapissa.

“Savut ovat kulkeutuneet tuhansia kilometrejä ja matkalla laimentuneet, joten ilmanlaatu ei ole merkittävästi Suomessa heikentynyt. Lapin erittäin puhtaassa ilmassa on mahdollista havaita kuitenkin pienetkin poikkeamat normaalitilasta. Siperian maastopalot ovat jokavuotinen ilmiö, kuitenkin Suomeen asti niiden jäämiä kulkeutuu vain harvoin”, kertoo erikoistutkija Pia Anttila.

Ilmatieteen laitoksen tutkijat seuraavat maasto- ja metsäpalojen tilannetta ympäri maailmaa SILAM-leviämismallin avulla. “Palon voimakkuus on jo vähentymässä ja paloalue paljon pienempi kuin viikko sitten. Jäljellä olevien tulipalojen savua näkyy ajoittain Lapissa vielä suurimman osan tästä viikosta, mutta pitoisuudet pysyvät alhaisina”, kertoo tutkimusprofessori Mikhail Sofiev.

Lisätietoja: 

Erikoistutkija Pia Anttila (ilmanlaatu), Ilmatieteen laitos, puh. 050 368 6420, pia.anttila@fmi.fi 

Tutkimusprofessori MikhailSofiev (SILAM-leviämismalli), Ilmatieteen laitos, puh. 050 529 0578, mikhail.sofiev@fmi.fi 

SILAM-leviämismalli (englanniksi) 

Ilmanlaatu Suomessa 

Siperiasta kulkeutuneet palosavut näkyvät pienhiukkaspitoisuuksien kasvuna Ilmatieteen laitoksen Sammaltunturin ja Matorovan mittausasemilla Pallaksella. Pienhiukkasten pitoisuuden yksikkö on mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa (µg/m3).
Palosavuissa on runsaasti myös mustaa hiiltä. Kuvassa mustan hiilen pitoisuuksia (nanogrammaa kuutiometrissä ilmaa, ng/m3) 1.5.-1.6.2022 Sammaltunturin mittausasemalla.
Pienhiukkasten leviämistä Siperian paloista Suomeen on seurattu SILAM-leviämismallin avulla. Kuvassa näkyy maailmanlaajuinen ennuste metsä- ja maastopalojen aiheuttamien pienhiukkasten pitoisuudelle 2.6.2022 kello 5.00.

MetsäpaloMaastopaloSiperiaPienhiukkanen