Uutinen 21.9.2021

Lumen määrän arviointia voidaan parantaa käyttämällä ajallisesti ja paikallisesti muuttuvaa lumentiheystietoa

Ajan ja paikan mukaan muuttuvalla lumentiheystiedolla voidaan parantaa jo ennestään hyviä GlobSnow v3.0 -tuotteen arvioita lumen vesiarvosta. Tietoa kausittaisen lumen määrästä tarvitaan esimerkiksi makean veden varantojen ja tulvariskin tarkempaan arviontiin. Historiallista aikasarjaa lumen määrästä voidaan käyttää myös ilmastomallien arviointiin.
Kuva: Adobe Stock

Uudessa tutkimuksessa tarkasteltiin, voiko jo ennestään tarkkaa tietoa lumen määrästä tarjoavaa GlobSnow v3.0 -tuotetta parantaa ajan ja paikan mukaan muuttuvalla, eli dynaamisella, lumentiheydellä. Tähän asti tuotteessa, joka tarjoaa arvioita lumenvesiarvoista vuosille 1979–2018, on käytetty vakiolumentiheyttä.

Lumentiheyksiä on vaikea arvioida laajoille alueille, koska lumentiheysmittauksia on saatavilla vain rajallisilta alueilta ja ajanjaksoilta. Tässä tutkimuksessa käytettiin lumentiheysmittauksia Suomesta, Venäjältä, Kanadasta ja Yhdysvalloista monen vuosikymmen ajalta ja niistä muodostettiin kattava arvio ajan ja paikan mukaan muuttuvista lumentiheyksistä.

Dynaamiset lumentiheydet paransivat GlobSnow v3.0 -tuotteen arvioita lumen vesiarvosta. Isoimmat parannukset saatiin alkutalven arvioille, joissa esiintyy usein vesiarvojen yliarviointia. GlobSnow v3.0 -tuote arvioi lumen vesiarvoa (snow water equivalent, SWE) yhdistämällä satelliittihavaintoja maanpinnan tasossa tehtyihin havaintoihin. Menetelmä ja sitä hyödyntävät tuotteet ovat osoittautuneet ennennäkemättömän tarkoiksi ja luotettaviksi lumipeitteen arvioinnissa pohjoisella pallonpuoliskolla.

Kuvassa (a) alkuperäinen GlobSnow v3.0 -tuote eli lumen vesiarvo pohjoisella pallonpuoliskolla, (b) paranneltu tuote ja (c) alkuperäisen ja parannellun tuotteen ero 6. helmikuuta 2011.

Lisätietoja:

Tutkija Pinja Venäläinen, Ilmatieteen laitos, pinja.venalainen@fmi.fi

Venäläinen, P., Luojus, K., Lemmetyinen, J., Pulliainen, J., Moisander, M., and Takala, M.: Impact of dynamic snow density on GlobSnow snow water equivalent retrieval accuracy, The Cryosphere, 15, 2969–2981, https://doi.org/10.5194/tc-15-2969-2021, 2021.

Tieteellinen artikkeli luettavissa täällä

TiedeuutinenLumiLumentiheysKaukokartoitus