Uutinen 28.3.2024

NASAn Perseverance-kulkijan laskuvarjolaskun aikaiset nopeat tuulet mallinnettiin

Ilmatieteen laitoksen tutkijat ovat mallintaneet NASAn Perseverance-kulkijan laskuvarjon laskeutumisen Marsin pinnalle.
Kuva: NASA/JPL-Caltech

Tutkijat saivat selville, että nopeat tuulet saivat Perseverance-kulkijan ajautumaan pinnan poikki sen laskeutuessa laskuvarjolla Marsin Jezero-kraatterin pinnalle. Yhdessä kansainvälisten kollegoiden kanssa tutkijat havaitsivat, että tuulet voidaan toisintaa käyttämällä korkearesoluutioista kaasukehän mallintamista. Todennäköisesti tämä tarkoittaa, että Jezero-kraatterin monimutkainen maasto aiheuttaa nopeita tuulia. Esimerkiksi Maapallon ilmakehän mallinnuksessa vaaditaan noin yhden kilometrin resoluutio, jotta malli pystyy tuottamaan karun maaston vaikutuksesta syntyvät nopeat tuulet. 

Kun laskuvarjo laskeutui 12 kilometrin korkeudesta alkaen, tuulen enimmäisnopeudeksi todettiin yli 100 km/h. Marsin ohuesta kaasukehästä johtuen tämä vastaa kevyen tuulen voimaa Maapallolla, ja sillä on vain vähän vaikutusta laskuvarjoon.  

Tutkijat ovat tehneet Marsin kaasukehän malleille testin ja tarkistaneet, että ne toimivat oikein. Nämä Marsin kaasukehän mallit perustuvat Maapallon vastaaviin malleihin. Pinnalla tehdyt tieteelliset tutkimukset, joissa käytetään Perseverance-kulkijan Ilmatieteen laitoksen ja Vaisalan teknologiaan perustuvia kosteus- ja paineantureita, voivat siten hyötyä tuulten paremmasta ymmärryksestä pinnan lähellä sekä sen yläpuolella. 

Lisätietoja: 

Erikoistutkija Mark Paton, Ilmatieteen laitos, p.  050 430 2984, mark.paton@fmi.fi 

Artikkeli on vapaasti saatavilla Inferred wind speed and direction during the descent and landing of Perseverance on Mars - ScienceDirect  

Artikkelin viite: Paton, M. D., Savijärvi, H., Harri, A. -M., Leino, J., Bertrand, T., Viúdez-Moreiras, D., Lorenz, R. D., Newman, C., Inferred wind speed and direction during the descent and landing of Perseverance on Mars, Icarus, 415, 116045 (2024). https://doi.org/10.1016/j.icarus.2024.116045 

TiedeuutinenMarsPerseverancePlaneettatutkimus