Uutinen 3.4.2024

Paremmat stratosfäärin ja tropiikin ennusteet parantaisivat Euroopan kuukausiennusteita

Tuore tutkimus osoitti, että kuukausiennusteet keski- ja korkeilla leveysasteilla olisivat tarkempia, jos säämallit ennustaisivat paremmin stratosfäärin ja tropiikin ilmakehien vaihtelua.
Kuva: ECMFW (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts)

Tutkimus osoitti, että täydelliset tropiikin ennusteet parantaisivat jopa joka viidennettä kuukausiennustetta keski- ja korkeilla leveysasteilla. Lisäksi täydelliset stratosfäärin ennusteet parantaisivat kuukausiennusteita erityisesti Pohjois-Atlantilla ja Euroopassa silloin, kun talven stratosfäärin napapyörre heikkenee. Stratosfääri on ilmakehän osa, joka sijaitsee 15–50 kilometrien korkeudella. 

Kuukausiennusteet antavat tietoa viikoittaisesta keskimääräisestä säätilasta, yleensä kolme tai neljä viikkoa eteenpäin. Näin pitkät ennusteet ovat mahdollisia kaukoyhteyksien avulla. Kaukoyhteydet yhdistävät paikallisen sään kaukana oleviin alueisiin, joissa sääolosuhteet ennustetaan pidemmälle ajalle. Talviaikana kaukoyhteydet toimivat pääosin tropiikista ja stratosfääristä.  

Tutkimuksessa käytetiin niin kutsuttuja ”nudging”-menetelmiä, joiden avulla tutkijat pystyvät mallintamaan täydellisesti tietyt ilmakehän alueet ja analysoimaan, miten ne vaikuttavat koko ilmakehän ennusteen laatuun.  

Tutkimuksen tulos parantaa ymmärrystä siitä, miten kaukoyhteydet toimivat ilmakehässä. Tuloksia voidaan hyödyntää muun muassa ennustemallien parantamisessa. Tutkimus perustuu Euroopan keskipitkien ennusteiden sääkeskuksen (European Centre for Medium Range, ECMWF) ennusteisiin ja uudelleenanalysoituihin tietoihin talvikausilta 1999–2019. 

Lisätietoja: 

Tutkimusprofessori Alexey Karpechko, Ilmatieteen laitos, alexey.karpechko@fmi.fi 

Tieteellinen artikkeli on vapaasti saatavilla Quarterly Journal of Royal Meteorological Society -lehdessä

Tutkimuksen viitetiedot:  

Karpechko, A. Yu., F. Vitart, I. Statnaia, M. A. Balmaseda, A. J. Charlton‐Perez, I. Polichtchouk (2024). The tropical influence on sub-seasonal predictability of wintertime stratosphere and stratosphere–troposphere coupling, Quarterly Journal of the Royal Meteorological Society, 1– 18. https://doi.org/10.1002/qj.4649

TiedeuutinenKuukausiennusteStratosfääri