Uutinen 5.5.2022

Ilmatieteen laitos kehittää Itä-Afrikan maiden sää-, varoitus- ja ilmanlaatupalveluja

Toimiva sää- ja varoituspalvelu on kustannustehokkain tapa sopeutua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin seurauksiin.
Kuva: Pexels.

Ilmatieteen laitos on juuri aloittanut Suomen ulkoministeriön rahoittaman nelivuotisen IKI-kehitysyhteistyöhankkeen Itä-Afrikassa. Hankkeen tavoitteena on vähentää Kenian, Ruandan ja Tansanian yhteiskuntien haavoittuvuutta ilmastonmuutokselle, äärimmäisille sääilmiöille ja huonon ilmanlaadun aiheuttamille terveysvaikutuksille. Projekti parantaa Itä-Afrikan sää-, varoitus- ja ilmanlaatupalveluja kansallisesti, alueellisesti ja paikallisella tasolla.

Hanke työskentelee kenialaisen (Kenya Meteorological Department, KMD), ruandalaisten (Rwanda Environment Management Authority, REMA; Rwanda Meteorology Agency, Meteo Rwanda) ja tansanialaisen (Tanzania Meteorological Authority, TMA) sisarlaitoksen sekä paikallisten Punaisen Ristin yhteisöjen kanssa.

Säätieto tavoittaa paikalliset asukkaat paremmin

Kenian, Ruandan ja Tansanian sää- ja varoituspalveluja automatisoidaan asentamalla paikallisten laitosten käyttöön Ilmatieteen laitoksen kehittämä SmartMet-järjestelmä. Kansallisen sää- ja varoituspalvelutuotannon kehittämisen lisäksi maat pitävät päivittäin virtuaalisia keskusteluja suunnitellakseen ja sopiakseen säävaroitusten alueellisesta karttapohjaisesta palvelusta koko Itä-Afrikan alueelle.

”Hankkeen myötä tarkka ja ajantasainen säätieto tavoittaa kansalaiset paikallisella tasolla entistä paremmin. Kenian, Ruandan, Tansanian ja Suomen Punaiset Ristit auttavat, jotta uudistunut sää-, varoitus- ja ilmalaatupalvelu todella tavoittaisi paikalliset yhteisöt”, sanoo projektipäällikkö Alessandro Chiariello Ilmatieteen laitokselta.

Lisäksi uusia sää- ja varoitustuotteita räätälöidään paikallisten sidosryhmien kanssa. Hanke tekee yhteystyötä erityisesti maa- ja metsätalouden alan sidosryhmien kanssa ja tukee muita kehityshankkeita näillä aloilla.

Henkilöstöä koulutetaan uusiin menetelmiin ja työkaluihin

Hanke lisää myös Kenian, Ruandan ja Tansanian sisarlaitosten osaamista mallintaa ja havainnoida säätä ja ilmanlaatua. Hankkeessa laitoksen henkilökuntaa mm. perehdytetään Ilmatieteen laitoksen SILAM-ilmanlaatumallin käyttämiseen ja sen tuloksiin, ja malli asennetaan operatiiviseen käyttöön Ruandassa.

Tämän lisäksi henkilöstö tutustuu uusiin ilmanlaadun havaintomenetelmiin. Itä-Afrikan alueella otetaan käyttöön avoimia, satelliittipohjaisia ilmanlaadun datatuotteita, minkä lisäksi henkilöstö perehtyy prosessointityökaluihin ja -menetelmiin sekä visualisointiin. Jokaiseen maahan asennetaan myös ilmanlaatumittalaitteiden pilottiverkot.

”Hankkeen jatkuvuuden näkökulmasta tärkeimmät työskentelytavat ovat yhdessä tekeminen ja riittävän suuren henkilöstömäärän kouluttaminen hallitsemaan uudet menetelmät ja työkalut”, Chiariello korostaa.

Yhdessä Itä-Afrikan yhteisön ja Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n kanssa hanke edistää alueen maiden yhteistyötä myös mm. numeerisen säämallinnuksen ja säävaroitusten saralla.

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitoksen kansainväliset projektit

KansainvälisyysKansainväliset projektitKehitysyhteistyö