Uutinen 11.9.2023

Ilmatieteen laitoksen kehittämä sääsovellus otettiin käyttöön Jamaikalla

Jamaikalaiset voivat seurata nyt kännyköistään Suomessa kehitettyä sääsovellusta. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Ilmatieteen laitoksen kansainvälisissä hankkeissa otettiin käyttöön mobiilisovellus.
Kuva: Pixabay.

Ilmatieteen laitoksen kehittämä sääsovellus Jamaica Weather julkaistiin Jamaikalla kesällä. Mobiilisovellus pohjautuu Ilmatieteen laitoksen Suomessa ylläpitämään Sää-sovellukseen, ja sen julkaisi Jamaikassa toimiva sisarlaitoksemme Meteorological Service of Jamaica, MSJ.

Jamaica Weather -sovellus tarjoaa muun muassa Jamaikan paikkakuntakohtaisen sääennusteen seuraavaksi viideksi vuorokaudeksi sekä ennakkovaroitukset, jotta kansalaiset pystyvät varautumaan paremmin sääolosuhteisiin ja ennen kaikkea vaaraa aiheuttavaan säähän.

Sääsovelluksen taustalla on Ilmatieteen laitoksella kehitetty ja käytössä oleva SmartMet-tuotantoympäristö, jota hyödynnetään sääennusteiden ja varoitusten tekemiseen. Jamaikan ilmatieteen laitos on käyttänyt järjestelmää yli kymmenen vuotta sääennusteiden ja ennakkovaroitusten julkaisemiseen ja jakeluun. Nyt järjestelmää laajennettiin kansalaisille avoimella mobiilisovelluksella.

"Kyseessä on ensimmäinen SmartMet-tuoteperheen mobiilisovelluksen kansainvälinen asennus. Ilmatieteen laitoksella on kansainvälisissä kehityshankkeissaan suunnitelmana asentaa sovellus myös muihin kohdemaihin", kertoo ryhmäpäällikkö Matti Eerikäinen.

Sääsovellus parantaa sääennusteiden ja ennakkovaroitusten laatua sekä tavoittavuutta merkittävästi, sillä tiedot päivittyvät sovelluksen käyttäjille reaaliaikaisesti. Lisäksi sovellus mahdollistaa entistä käyttäjäystävällisemmän säätiedon jakelun. Esimerkiksi varoitukset visualisoidaan kartalle eri väreillä vaaratason mukaan, ja varoitustiedot sisältävät myös tietoa vaaraa aiheuttavan sään vaikutuksista.

Sääsovelluksen vientihanke toteutettiin Climate Risk Early Warning System Caribbean -ohjelman rahoituksella, ja se toteutettiin yhteistyössä Resurgence-järjestön, Caribbean Climate Innovation Centerin sekä Meterological Service of Jamaican kanssa.

Meteorological Service of Jamaican edustajat esittelevät uutta sääsovellusta ministeri Matthew Samudalle Kuva: Caribbean Climate Innovation Centre (CCIC).

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitoksen kansainväliset projektit

Ryhmäpäällikkö Matti Eerikäinen, puh. 040 703 1434, matti.eerikainen@fmi.fi

Kansainväliset projektitKansainvälisyysSääsovellusJamaika