Pohjoisen havumetsissä syntyvät hiukkaset vaikuttavat alailmakehän pilviin

Helsingin yliopiston johtamassa kansainvälisessä hankkeessa selvitettiin, miten pilvien ominaisuudet, pilvipeite tai pilvien sisältämä vesimäärä muuttuvat, kun havumetsien tuottamien hiukkasten pitoisuudet muuttuvat ajan ja paikan suhteen. Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvostetussa Nature Geoscience -lehdessä.
Mukana hankkeessa oli tutkijoita myös Ilmatieteen laitokselta ja Itä-Suomen yliopistosta.
Tutkimuksessa käytettiin Ilmatieteen laitoksen kehittämää ja ylläpitämää Cloudnet-tietokantaa. Cloudnet on osa ACTRIS-tutkimusinfrastruktuuria, joka on Euroopan laajuinen mittausasemien ja havaintolaitteiden verkosto. Cloudnet-tietokannassa käsitellään, arkistoidaan ja visualisoidaan ACTRIS-asemien tuottamaa kaukokartoitusdataa pilvistä. Tietokannassa voidaan mm. luokitella pilvet ja sade niiden ominaisuuksien mukaan.
Tutkijat huomasivat, että alailmakehän hiukkasmäärät nousivat merkittävästi 1–3 vuorokauden kuluessa siitä, kun puhdas meri-ilma oli saapunut ja kulkeutunut havumetsävyöhykkeellä. Hiukkasten määrän nousu oli yhteneväinen havumetsistä peräisin olevien uusien hiukkasten määrän kanssa. Yhdessä maaperästä ja kasveista haihtuvan veden kanssa näiden hiukkasten havaittiin muuttavan alailmakehän pilvien heijastavuusominaisuuksia. Tutkimus osoittaa, että havumetsien kaasumaisten yhdisteiden päästöt sekä aerosolihiukkasten ja pilvien vuorovaikutus ovat toisistaan riippuvia prosesseja. Tutkijoiden mukaan pienetkin muutokset metsien kaasumaisten yhdisteiden päästöissä ja aerosolihiukkaspitoisuuksissa, joko muuttuvan ilmaston tai ihmisen toiminnan vuoksi, voivat merkittävästi muuttaa pilvien heijastuvuusominaisuuksia. Tämä puolestaan voi vaikuttaa koko ilmastojärjestelmään ja viilentää ilmastoa.
Lisätietoja:
Tutkimusprofessori Ewan O’Connor, Ilmatieteen laitos, ewan.oconnor@fmi.fi
Professori Tuukka Petäjä, Helsingin yliopisto, Ilmakehätieteiden keskus (INAR) tuukka.petaja@helsinki.fi Helsingin yliopiston tiedote 19.1.2022: Tutkimus: Pohjoisen havumetsissä syntyvät hiukkaset vaikuttavat alailmakehän pilviin Tutkimus on saatavilla Nature Geoscience -lehdessä.
Tutkimuksen viite: Petäjä, T., Tabakova, K., Manninen, A., Ezhova, E., O’Connor, E., Moisseev, D., Sinclair, V. A., Backman, J., Levula, J., Luoma, K., Virkkula, A., Paramonov, M., Räty, M., Äijälä, M., Heikkinen, L., Ehn, M., Sipilä, M., Yli-Juuti, T., Virtanen, A., Ritsche, M., Hickmon, N., Pulik, G., Rosenfeld, D., Worsnop, D. R., Bäck, J., and Kulmala, M. Influence of biogenic emissions from boreal forests on aerosol–cloud interactions. Nat. Geosci. (2021). https://doi.org/10.1038/s41561-021-00876-0