Uutinen 18.2.2021

Vuoden 2020 Ilmastovuosikatsaus kertoo Suomen ilmastosta ja sen muutoksesta

Ilmatieteen laitos kehittää ilmastonmuutoksen seurantapalvelua suomalaisen yhteiskunnan tueksi, ja juuri ensimmäistä kertaa julkaistu Ilmastovuosikatsaus on osa tätä palvelua. Ilmastovuosikatsaus kertaa menneen vuoden sää-, meri- ja ilmastotapahtumat kattavasti ja vertaa vuotta 2020 pitkän ajan keskiarvoihin.
Kuva: Adobe Stock.

Ilmatieteen laitoksen tutkijat analysoivat säävuoden 2020 havaintoja sekä ilmastollisia muuttujia ja kokosivat yhteenvedon yksiin kansiin suomeksi. Ilmastovuosikatsaus kertoo vuosikeskilämpötilan ja -sadesumman vaihtelusta alueellisesti sekä eri kuukausina. Lisäksi katsaus nostaa esille vuoden 2020 merkittäviä ilmiöitä Suomen säässä ja merialueilla, sekä poimii oheen myös olennaisimmat havainnot maailmalta.

“Ilmastovuosikatsauksen avulla haluamme tarjota suomalaisille keinon seurata ilmastoaan ja sen muutosta. Tieto on julkaisussa koottu visuaaliseksi ja havainnolliseksi kokonaisuudeksi, ja se perustuu laadukkaisiin havaintoihin ja tutkimukseen”, kuvailee tutkimusprofessori, yksikönpäällikkö Hilppa Gregow.

“Erityisesti merialueilta Ilmastovuosikatsaus tarjoaa hyvän yhteenvedon, joka antaa vuositasolla tietoa merellisistä lämpöaalloista, jääpeitteestä, aallokosta ja merenpinnan korkeudesta Suomen rannikolla”, tiivistää tutkimusprofessori ja yksikönpäällikkö Jari Haapala.

Sää-, ilmasto- ja meriaiheiden lisäksi mukana on myös katsaus kasvihuonekaasujen pitoisuuden kasvuun.

Vuosi 2020 oli tavanomaista lämpimämpi, sateisempi ja tuulisempi

Vuosi 2020 oli Suomessa Lappia lukuun ottamatta mittaushistorian lämpimin. Vuoden keskilämpötila oli noin 2,5 °C vertailukauden 1981–2010 keskiarvoa korkeampi.

Vuosi oli tavanomaista satei­sempi lähes koko maassa ja etenkin Perämeren ja Meren­kurkun rannikoilla, mutta paikoin muuallakin saavutettiin uusia vuosisademäärän ennätyksiä. Vuosi oli myös tuulinen ja merialueilla myrskysi peräti 44 päivänä.

Itämerellä koettiin leudoin jäätalvi ainakin 300 vuoteen, ja Itämeren pintaveden keskimääräinen lämpötila oli vuonna 2020 paikoin toiseksi tai kolmanneksi korkein viimeisten reilun 50 vuoden aikana.

Ilmastovuosikatsaus julkaistaan jatkossa vuosittain

Ilmastovuosikatsaus julkaistaan vuosittain tammi-helmikuussa ilmastokatsaus.fi-sivustolla.

Ilmastokatsaus.fi-sivusto on koti myös pitkäikäiselle Ilmastokatsaus-julkaisulle, joka kokoaa kerran kuukaudessa menneen kuun sää- ja merihavainnot digilehdeksi.

Julkaisut ovat luettavissa ilmaiseksi selattavana digilehtenä, jonka voi myös ladata omalle laitteelle. Ne ovat myös helposti viitattavissa, sillä niin Ilmastovuosikatsauksella kuin Ilmastokatsaus-numeroillakin on oma doi-tunniste. Lue Ilmastovuosikatsaus 2020 >>

Lisätietoa:

Tutkimusprofessori, yksikönpäällikkö Hilppa Gregow, Sään ja ilmastonmuutoksen vaikutustutkimus hilppa.gregow@fmi.fi, p. 050 5986881

Tutkimusprofessori, yksikönpäällikkö Jari Haapala, Merentutkimus jari.haapala@fmi.fi, p. 040 7573621

Ryhmäpäällikkö Heikki Tuomenvirta Vuodenaikais- ja ilmastosovellukset heikki.tuomenvirta@fmi.fi, p. 050 5746824

IlmastovuosikatsausIlmastokatsausIlmastoIlmastonmuutosTutkimus