Tiedote 1.7.2022

Kesäkuu kuumeni loppua kohti

Hellepäiviä ehti Suomessa kertyä seitsemän kappaletta.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli suurimmassa osassa maata 1–2,5 astetta tavanomaista lämpimämpi. Suurimmat poikkeamat havaittiin länsirannikolla ja Ahvenanmaalla. Kuukauden alkupuoli oli ajoittain viileä ja epävakainen, kun taas kuukauden loppua kohden sää lämpeni tuntuvasti ja oli samalla laajalti kuivaa.

Kuukauden keskilämpötila vaihteli maan eteläosan noin 17 asteesta Käsivarren Lapin noin 11 asteeseen.

Hellettä mitattiin maassamme yhteensä seitsemänä päivänä. Tyypillisesti hellettä on Suomessa kesäkuussa kahdeksana päivänä. Paikkakunnittain tarkasteltuna hellepäiviä oli kuitenkin yleisesti 3–5 tavanomaista enemmän.

Seitsemästä hellepäivästä kuutena lämpötila kohosi Suomessa yli 30 asteen. Edellisen kerran näin monta 30 asteen ylityspäivää on ollut kesäkuussa vuonna 2013, jolloin niitä oli myös kuusi.

Kuukauden ylin lämpötila 32,9 astetta mitattiin Porin lentoasemalla 28. päivänä. Menneen kesäkuun alin lämpötila -2,4 astetta mitattiin Kilpisjärven Saanalla 6. päivänä.

Sademäärissä totutusti vaihtelua

Kesäkuun sademäärät olivat maan etelä- ja länsiosassa sekä Lapissa laajalti tavanomaista pienemmät. Paikoin jäätiin alle puoleen tyypillisestä sademäärästä. Ahvenanmaan Jomalassa mitattu 11,1 millimetriä tarkoitti aseman noin 50-vuotisen historian toiseksi kuivinta kesäkuuta. Lapin Käsivarressa sekä Pohjois-Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella puolestaan satoi tavanomaista enemmän.

Eniten kuukauden aikana satoi alustavien tietojen mukaan Vaalan Pelsossa, jossa sademäärä oli 110,1 millimetriä. Vähiten satoi Ahvenanmaalla, Lumparlandissa, jossa kesäkuun sademäärä oli 9,1 millimetriä. Suurin yksittäisen vuorokauden sademäärä oli Kuusamon Teerirannassa 15. kesäkuuta mitattu 39,2 millimetriä.

Ukkosia vähän, auringonpaistetta runsaammin

Auringonpaistetunteja kertyi suuressa osassa maata tavanomaista enemmän. Etelärannikolla ja saaristossa aurinko paistoi jopa harvinaisen tai poikkeuksellisen paljon (340–370 tuntia). Utössä mitattiin kyseisen havaintoaseman noin 50 vuoden auringonpaistemittaushistorian aurinkoisin kesäkuu. Paistetunteja kertyi siellä 368.

Kesäkuu jatkoi pitkälti hiljaista ukkoskautta, vaikka kuukauden lopulla ukkoset voimistuivat helteisen sään myötä. Maasalamoita havaittiin kesäkuussa noin 19 000 kappaletta. Tämä on vain noin puolet keskimääräisestä kesäkuun salamamäärästä.

Lisätietoa:

Ilmastotilastoja

Kesätilastot - Ilmatieteen laitos Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

SääIlmastoKesäkuuKesäIlmastotilasto