Tiedote 26.9.2024

Kesän UV-kertymä oli etelässä hieman tavanomaista suurempi, pohjoisessa tavanomaista pienempi ‒ lämpimästä kesästä huolimatta

Suojautumisraja eli UV-indeksin arvo kolme saavutettiin Etelä-Suomessa kesä-elokuussa lähes joka päivä.
Kuva: Pixabay.

Aurinkoiset säät näkyivät kuluneena kesänä kuukausittaisissa UV-säteilykertymissä. Kesäkuussa auringon UV-säteilyn kertymä oli Suomen eteläosissa reilun kymmenyksen pitkäaikaista keskiarvoa suurempi. Heinäkuussa taajaan esiintyneet sateet saivat UV-säteilyn kuukausikertymän painumaan alle keskiarvon, mutta elokuun aikainen annos oli jälleen hieman tavanomaista suurempi.

"Menneen kesän aurinkoiset ja sateiset säät näkyivät UV-säteilyn voimakkuudessa. Koko kesäkauden kertymä oli eteläisessä Suomessa noin viisi prosenttia keskimääräistä suurempi", ynnää tutkija Anu Heikkilä Ilmatieteen laitokselta.

Suojautumisraja eli UV-indeksilukema kolme saavutettiin tai ylitettiin lähes jokaisena kesäpäivänä.

Voimakkaan UV-säteilyn lukemia esiintyi eteläisessä Suomessa kesä-elokuussa sen sijaan keskimääräistä harvemmin. UV-indeksi saavutti tai ylitti lukeman kuusi vain seitsemänä päivänä.

Pohjoisessa alkukesä ja loppukesä olivat tavanomaista aurinkoisempia

Mennyt kesä tullaan Pohjois-Suomessa muistamaan poikkeuksellisen lämpimästä elokuusta. Myös aurinko paistoi kuukauden alkupuolella, minkä ansiosta elokuun UV-säteilykertymä oli hieman tavanomaista suurempi.

"Suurin poikkeama tavanomaisesta mitattiin kuitenkin toukokuussa, jolloin UV-säteilyn kuukausikertymä oli noin kymmenen prosenttia tavanomaista suurempi kahden aurinkoisen viikon ansiosta", sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkija Kaisa Lakkala.

Kesä- ja heinäkuun kertymät jäivät viitisen prosenttia tavanomaista pienemmiksi, ja näin ollen koko kesän UV-säteilykertymä oli Pohjois-Suomessa hiukan tavanomaista alhaisempi.

Sodankylässä mitattiin kesän korkeinta UV-indeksiä, eli UV-indeksin arvoa viisi, vain kahtena päivänä, kun se keskimäärin saavutetaan kahdeksan kertaa kesässä. Tähän vaikuttivat heinäkuun alun pilvisyys sekä ajankohtaan nähden tavanomaista suurempi kokonaisotsonin määrä ilmakehässä. Otsonikerros suojaa maapalloa liialliselta UV-säteilyltä, ja sen määrä vaihtelee vuodenajan ja säätyypin mukaan.

UV-indeksin arvo kolme kertoo suojautumistarpeesta

Auringolta kannattaa suojautua aina, kun UV-indeksi saavuttaa tai ylittää lukeman kolme. Suomessa tällaisia lukemia mitataan huhtikuulta syyskuulle. Suojaava vaatetus, varjoon hakeutuminen ja aurinkovoiteen sekä aurinkolasien käyttö ovat liialliselta UV-säteilyaltistukselta suojautumisen kulmakiviä.

UV-indeksi mittaa ihon punehtumista aiheuttavan UV-säteilyn hetkellistä voimakkuutta. UV-säteilykertymät mittaavat puolestaan tietyn ajanjakson aikana kerääntynyttä säteilyannosta. Ihoa ja silmiä on hyvä suojata sekä lyhyt- että pitkäaikaiselta UV-säteilyaltistukselta.

Ilmatieteen laitos seuraa mittauksin auringon UV-säteilyn voimakkuutta seitsemällä paikkakunnalla Suomessa, tuottaa UV-indeksiennusteita ja varoittaa tarvittaessa voimakkaasta UV-säteilystä.

UV-kesä 2024 lukuina

  • UV-indeksin arvo 3 saavutettiin tai ylitettiin Helsingin Kumpulan tarkkuusmittausten mukaan etelässä kesällä yhteensä 89 päivänä, eli lähes joka päivä kesä-elokuussa. Sodankylässä UV-indeksin arvo 3 ylittyi kesä-elokuussa 63 päivänä.

  • Koko vuonna UV-indeksin arvo 3 saavutettiin tai ylittyi Kumpulassa 140 päivänä ja Sodankylässä 87 päivänä.

  • Etelä-Suomessa UV-indeksin arvo 3 saavutettiin ensimmäisen kerran 8. huhtikuuta ja viimeisen kerran 19. syyskuuta (tilanne 25.9.2024). Pohjoisessa suojautumisraja saavutettiin ensimmäisen kerran huhtikuun 25. päivänä ja viimeisen kerran 23. elokuuta.

  • Etelä-Suomessa voimakkaan säteilyn päiviä (UVI6) oli yhteensä seitsemän, kun niitä on keskimäärin yhdeksän vuodessa. Pohjois-Suomessa UV-indeksi nousee enimmillään arvoon 5; näin korkeita arvoja mitattiin pohjoisessa vain kahtena päivänä, kun se keskimäärin saavutetaan kahdeksan kertaa kesässä.

  • UV-säteilyn kuukausikertymät vaihtelivat: Etelä-Suomessa säteilyä saatiin kesäkuussa +14 %, heinäkuussa ‒4 % ja elokuussa +5 % pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna. Kesän kokonaiskertymä oli etelässä viisi prosenttia pitkän ajan keskiarvoa korkeampi.

Lisätietoja:

Tutkija Anu Heikkilä, Ilmatieteen laitos, puh. 050 338 4854, anu.heikkila@fmi.fi

Tutkija Kaisa Lakkala, Ilmatieteen laitos, puh. 040 747 6792, kaisa.lakkala@fmi.fi

Mitä ovat UV-säteily ja UV-indeksi?

Ilmatieteen laitoksen UVI-ennuste

UVUV-säteilyUV-undeksiAurinkoKesä 2024