Tiedote 31.8.2001

Tiedote - Elokuu kesäinen, heinäkuu helteinen

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan sää pysyi elokuussa kesäisenä kuukauden loppuun asti. Elokuun 27. - 28. päivänä koettiin maan lounaisosissa ensimmäinen syysmyrsky ja rankkasade, minkä jälkeen aurinkoinen kesäsää jatkui.

Elokuussa hellepäiviä oli muutamilla paikoilla enimmillään kolme. Hellelukemia saavutettiin 15. - 17. päivänä. Elokuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa 14 – 17, Oulun läänissä 12 – 14 ja Lapin läänissä 10 – 14 astetta. Kuukauden keskilämpötila oli koko maassa vähän keskiarvoja korkeampi. Maan etelä- ja keskiosissa oli 1 – 1,5 ja Pohjois-Suomessa hieman keskimääräistä lämpimämpää.

Elokuussa satoi hyvin epätasaisesti maan eri osissa. Kuukauden sademäärä vaihteli maan etelä- ja keskiosassa 22 – 100 millimetrin välillä. Noin 100 millimetrin kuukausisademääriä kertyi lounais- ja länsirannikolla sekä Lapin läänin pohjoisosassa. Pienimmät kuukausisateet, 20 – 30 millimetriä mitattiin muun muassa Salpausselän tienoilla.

Maan etelä- ja kaakkoisosissa taas oli kuukauden puolesta välistä alkaen pitkään poutaa. Elokuussa havaittiin reilut 11 000 salamaa, mikä oli hieman alle puolet keskiarvosta.

Heinäkuu oli kesän kuukausista helteisin

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuun alkupuolella sää oli ajoittain koleaa maan etelä- ja keskiosassa, kun taas Lapissa sää oli helteinen. Koko maassa tämän vuoden kesäkuun korkein lämpötila, 28,6 astetta havaittiin jo 10. päivänä Inarin Sevettijärvellä. Juhannuksen tienoilla sää lämpeni myös maan etelä- ja keskiosissa. Sää jatkui harvinaisen helteisenä viitisen viikkoa maan pohjoisosaa lukuun ottamatta. Koko kesän korkein lämpötila, 31,9 astetta mitattiin Savonlinnassa 18. heinäkuuta.

Heinäkuussa oli 8 – 16 hellepäivää maan etelä- ja keskiosissa rannikkoseutuja lukuun ottamatta. Siten niitä oli 2 – 3 -kertainen määrä pitkän ajan keskiarvoon nähden. Helsinki-Vantaan lentoasemalla, Utissa ja Lappeenrannassa oli heinäkuussa 16 hellepäivää eli joka toinen päivä oli hellettä. Ilma oli varsinkin maan itäosassa ajoittain myös erittäin kosteaa.

Kesän 2001 helteisin paikkakunta oli jälleen kerran Utti, jossa oli kesä-elokuussa 20 hellepäivää. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan päättynyt kesä oli helteiden osalta samankaltainen kuin vuoden 1994 kesä. Silloinkin hellepäiviä oli niukasti kesä- ja elokuussa, mutta heinäkuussa niitä oli paikoin useampia kuin nyt, jopa 20 - 21 päivää.

Kulunut kesä oli koko maassa 0,5 – 1,5 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Kesä-elokuun keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa ja Perämeren rannikkoseudulla 15 – 17 astetta. Muualla maan pohjoisosassa kesän keskilämpötila oli 12 – 14 astetta.

Pohjois-Lapissa oli runsaita sateita heinä-elokuussa

Kesällä satoi hyvin vaihtelevasti maan eri osissa. Heinäkuu ja elokuu olivat runsassateisia Pohjois- ja Länsi-Lapissa sekä Pohjanmaan rannikkoseudulla, joten erityisesti näillä alueilla kaikkien kolme kesäkuukauden sademäärä oli noin 1,5 -kertainen pitkän ajan keskiarvoon nähden. Niukimmin sadetta, noin 150 millimetriä, kertyi koko kesän aikana maan länsiosassa, Lappeenrannan pohjoispuolella, Oulun järven tienoilla sekä Perämeren rannikolla.

Kesän sademäärät vaihtelivat koko maassa 150 – 270 millimetrin välillä. Kesäsateiden pitkän ajan keskiarvo on sisämaassa 180 – 220 millimetriä,rannikoilla pienempi. Kesäsateiden kuuroluonteisuuden takia sademäärissäoli suuria paikallisia eroja hyvinkin pienen alueen sisällä. Tämä sademäärien ero näkyi hyvin muun muassa 28. elokuuta maan lounaisosiin sattuneen ensimmäisen syysmyrskyn yhteydessä. Silloin Varsinais-Suomeen kertyi sadetta reilun vuorokauden sisällä paikoin jopa 60 - 100 millimetriä.

Suurin kesällä 2001 kertynyt sademäärä Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilla oli 302 millimetriä Inarin Angelissa. Kesän 2001 suurimmat vuorokausisateet oli 27. elokuuta Turun lähellä Mietoisissa mitattu 67 millimetriä, ja 19. kesäkuuta Korppoossa ja 10. heinäkuuta Harjavallassa mitattu 58 millimetriä.Kesä - elokuussa oli yli yhden millimetrin sadepäiviä Porin seudulla vain 18, kun niitä oli Muoniossa 44.

Aurinkoista maan etelä- ja keskiosissa, Lapissa pilvisen harmaa heinäkuu

Kesä oli Lappia lukuun ottamatta keskimääräistä aurinkoisempi. Aurinkoiseksi päiväksi luetaan vuorokausi, jolloin aurinko helottaa enemmän kuin puolet mahdollisesta auringonpaisteajasta. Auringonpaisteisia päiviä oli maan etelä- ja keskiosassa rannikoilla 60 ja sisämaassa yleisesti 55 päivää. Siten aurinkoisia päiviä oli kaksi kolmesta.

Kesän ukkoset ja trombit

Kesä- ja elokuussa ukkosia esiintyi salamamäärien mukaan selvästi tavallista vähemmän. Heinäkuun puolen välin tienoilla salamoi ukkosten yhteydessä hieman enemmän kuin keskimäärin heinäkuussa. Kesän voimakkain ukkospäivä oli 19. heinäkuuta, jolloin Suomessa salamoita esiintyi 18 500, mikä sekin oli vain puolet vuonna 1988 havaitusta ennätyslukemasta. Kesäkuukausien kokonaissalamamäärä, 83 700, oli 73 prosenttia keskiarvosta.

Ilmatieteen laitokselle ilmoitettiin paikallisia pyörremyrskyjä eli trombeja elokuun loppuun mennessä eri puolilta maata alle 10, mikä on melko tyypillinen määrä kesäkuukausilta.

Lisätietoja:

Kesän 2001 sää

Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (14,90 mk min + pvm, 2,51 euroa + pvm)