Tiedote 13.3.2001

Tiedote - Ilmatieteen laitos vastaa Kilpailuviraston aloitteeseen

Kilpailuvirasto on tehnyt aloitteen Ilmatieteen laitoksen kaupallisen toiminnan yhtiöittämisestä ja julkaissut asiasta tiedotteen 12/2001. Ilmatieteen laitos pitää Kilpailuviraston aloitetta nykytilanteessa aiheettomana. Yhtiöittämisvaihtoehtoa tutkittiin liikenne- ja viestintäministeriön kanssa keväällä 2000 ja alkuvuodesta 2001. Ministeriö esitti selvityksessään, että Ilmatieteen laitoksen liiketoimintoja ei kannata tässä vaiheessa yhtiöittää, koska valtion yhtiöksi sen liikevaihto jäisi liian pieneksi.

Yhtiöittämisestä ei olisi Ilmatieteen laitoksen eikä yhteiskunnan kannalta suoranaista etua. Nykyisellä liiketoiminnan järjestelyllä Ilmatieteen laitos pystyy takaamaan yhtäläiset kilpailuolosuhteet kaikille toimijoille sääpalvelumarkkinoilla. Ilmatieteen laitos aikoo joka tapauksessa liikenne- ja viestintäministeriön kanssa tämän vuoden aikana tarkasti selvittää yhtiöittämisen haitat ja edut.

Ilmatieteen laitos organisoi viime keväänä kaupallisen toimintansa uudelleen. Se erotettiin toiminnallisesti ja taloudellisesti valtion budjettirahoitteisesta toiminnasta. Viime vuoden maaliskuusta lähtien laitoksen liiketoiminnan tulosalue on vastannut kaikkien kaupallisten tuotteiden myynnistä ja markkinoinnista sekä sääpalvelutuotteiden tuotekehityksestä ja tuotannosta. Yksikkö myy myös säähän, ilmastoon, ilmanlaatuun ja geofysiikkaan liittyviä asiantuntijapalveluja. Ilmatieteen laitoksen oma liiketoimintaa harjoittava yksikkö ostaa säädatan ja tuotteet laitoksen budjettirahoitetulta yksiköltä täysin samoin ehdoin kuin mikä tahansa yksityinenkin sääpalveluiden tuottaja.

Ilmatieteen laitos toteaa lisäksi, että EU-komission kilpailuasioista vastaava pääosasto on tutkinut eurooppalaisten ilmatieteen laitosten kaupallisen toiminnan periaatteet ja todennut niiden takaavan yhtäläiset kilpailuolosuhteet sekä yksityiselle että julkiselle sääpalvelutoiminnalle. Myöskään tilintarkastusta suorittava Valtiontalouden tarkastusvirasto ei ole havainnut Ilmatieteen laitoksen kaupallisen ja budjettitoiminnan erillään pitämisessä ongelmaa. Tarkastusvirasto ei ole tarkastuskertomuksissaan todennut, etteikö laitoksen laskentajärjestelmä tuottaisi oleellista, riittävää ja luotettavaa tietoa kaupallisen toiminnan osalta.

Ilmatieteen laitos toteaa, että sen kaupallisen toiminnan hinnoittelu on ollut asiallista ja väite tuotteiden alihinnoittelusta on väärä. Asiakkailta saadun palautteen mukaan Ilmatieteen laitos on valittu säätuotteiden tuottajaksi hinta-laatusuhteen vuoksi. Laitos on saanut monia uusia asiakkaita, muun muassa TV-Nelosen ja SanomaWSOY:n Welho-portaalin tämän vuoden alusta. Useat entiset lehtiasiakkaat kuten Hufvudstadsbladet, Etelä-Saimaa, Kouvolan Sanomat ja Kymen Sanomat ovat palanneet Ilmatieteen laitoksen säätietojen käyttäjiksi.

Tiedotteessaan Kilpailuvirasto viittaa myös vuodelta 2000 peräisin olevaan tutkakuvien laatua koskevaan esitykseensä, jota Kilpailuneuvosto käsittelee parhaillaan. Ilmatieteen laitos luopui kesällä 1999 väliaikaisesti Ruotsin ilmatieteen laitokselle Ruotsin sisäiseen käyttöön lähetettyjen tutkakuvien jatkojalostuksesta, koska Suomi ei saanut vastaavan tasoisia tutkakuvia Ruotsista. Suomessa Ilmatieteen laitos sen sijaan käytti jatkojalostettuja tutkakuvia, jotka olivat myös yksityisten yritysten saatavilla samoin ehdoin kuin laitoksen omalle liiketoiminnallekin.

Lisätietoja:

Pääjohtaja Erkki Jatila, puh. (09) 1929 2200Liiketoiminnan tulosaluejohtaja Pekka Plathanpuh. (09) 1929 3100, 050 5668 176Kehittämispäällikkö Marko Viljanenpuh. (09) 1929 2390, 050 584 1790Tiedotuspäällikkö Katriina Palmrothpuh. (09) 1929 2230, 0500 615 459