Tiedote 12.2.2001

Tiedote - Odin-satelliitti laukaistaan helmikuussa

Ruotsalainen Odin-satelliitti laukaistaan suunnitelmien mukaan Maata kiertävälle radalle venäläisellä kantoraketilla START-1:llä 20. helmikuuta. Odin laukaistaan Itä-Siperiasta Svobodnyn sotilastukikohdasta. Satelliitti kiertää maapalloa 600 kilometrin korkeudessa, ja sen toimintaiäksi on arvoitu kaksi vuotta. Odin-satelliitin mittausaineiston vastaanotto- ja ohjauskeskus sijaitsee Kiirunassa, Esrangessa. Odin on tavoitteiltaan sekä tähtitieteellinen että ilmakehän tutkimukseen liittyvä hanke. Kahden näin erilaisen tutkimusalan yhdistäminen on aivan uusi lähestymistapa tutkimuksessa.

Odin-hanke on ensimmäinen piensatelliittihanke, missä Suomella on aktiivinen ja vastuullinen rooli. Ilmatieteen laitos on hankkeessa päävastuullinen OSIRIS-laitteen mittausaineiston laskentamenetelmissä ja käsittelyssä. Mittausaineisto käsitellään Ilmatieteen laitoksen Lapin tutkimuskeskuksessa Sodankylässä. Ilmatieteen laitoksen ohella OSIRIS-mittausaineiston käsittelyn kehitystyöhön ovat osallistuneet ohjelmointialan yritys CCC Systems Oy ja tieteelliseen konsultointiin erikoistunut ProfMath Oy.

Ilmatieteen laitos tulee olemaan Suomessa Odinin ilmakehämittausten pääasiallisia tieteellisiä hyödyntäjiä. OSIRIS-mittaustuloksia voidaan käyttää maapallon otsonikerroksen tarkkailussa ja otsonikatoa aiheuttavien prosessien tutkimisessa. Odin on ensimmäinen satelliitti ilmakehätutkimussatelliittien sarjassa, jossa kesällä 2001 laukaistaan Euroopan Avaruusjärjestön Envisat-satelliitti ja vuonna 2003 NASA:n EOS-Aura-satelliitti. Ilmatieteen laitos osallistuu voimakkaalla panoksella Odin, Envisat ja EOS-Aura -satelliittien otsoni-instrumenttien kehitystyöhön, mittausaineiston prosessointiin ja analysointiin. Monipuoliset, toisiaan täydentävät mittaukset mahdollistavat otsonikemian ja ilmastonmuutosprosessien entistä laaja-alaisemman ymmärtämisen.

Kuvia ODIN-satelliitista