Tiedote 17.4.2019

Pääsiäinen on enimmäkseen poutainen ja lämmin

Pääsiäisen sää on koko maassa enimmäkseen poutainen ja lämmin, mutta vähäisten sateiden todennäköisyys kasvaa pääsiäismaanantaita kohden.

Ilmatieteen laitoksen 17.4. laatiman ennusteen mukaan korkeapaine pitää Suomen sään enimmäkseen lämpimänä, aurinkoisena ja poutaisena. Pääsiäissunnuntaina epävakaisen sään todennäköisyys kuitenkin kasvaa etenkin maan pohjoisosassa.

Sääennusteeseen tuo pientä epävarmuutta heikko matalapaineen alue, joka liikkuu pitkäperjantaina maan pohjoisosan yli kaakkoon. Tällöin Suomeen virtaa tilapäisesti vähän kylmempää ilmaa pohjoisesta. Matalapaineeseen tai sen säärintamiin liittyy suuressa osassa maata tilapäisesti vähän runsaampaa pilvisyyttä, lähinnä Lapissa sekä aivan itärajan tuntumassa myös pieni paikallisten kuurosateiden mahdollisuus.

Jakson lopulla sää muuttuu etenkin maan pohjoisosassa epävakaiseksi, kun uusi annos kylmempää ilmaa virtaa Suomeen pohjoisesta. Sateiden todennäköisyys kasvaa Lapissa jo lauantai-iltana, muualla maan pohjoisosassa sekä mahdollisesti myös maan keskiosassa vasta myöhemmin sunnuntaina tai maanantaina.

"Yleisesti ottaen pääsiäisen sää näyttää enimmäkseen lämpimältä ja aurinkoiselta", sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Paavo Korpela.

Sää on ennustejaksolla vuodenaikaan nähden tavanomaista lämpimämpää. Lämpimintä on maan länsi- ja eteläosassa, jossa lämpötila kohoaa useana päivänä monin paikoin yli 15 asteeseen. Muualla maassa päivälämpötilat ovat pääosin lähellä 10 astetta, Pohjois-Lapissa reilut 5 astetta. Yölämpötilat ovat enimmäkseen +3 ja -3 asteen välillä. Yöpakkaset ovat todennäköisimpiä maan itä- ja pohjoisosassa.

Sääennusteiden mukaan laaja korkeapaine hallitsee Suomen säätä pääsiäisen jälkeenkin ja sää jatkuu todennäköisesti edelleen tavanomaista lämpimämpänä.

Myöhäinen pääsiäinen on yleensä etelässä lumeton

Myöhäisinä pääsiäisinä lämpötila kohoaa tyypillisesti etelässä lähelle +10 astetta ja Lapissakin nollan yläpuolelle. Öisin on yleensä vielä pakkasta koko maassa. Lumipeite on yleensä sulanut etelä- ja länsirannikon läheisyydessä, mutta Lapissa on lunta tyypillisesti vielä yli puoli metriä.

Vuosi sitten pääsiäinen oli kolme viikkoa tämän vuotista aikaisemmin. Tuolloin pääsiäistä vietettiin tavanomaista kylmemmässä säässä. Päivälämpötilat olivat nollan molemmin puolin ja öisin oli reippaasti pakkasta. Pääosin oli poutaa, mutta toisena pääsiäispäivänä etelään ja itään levisi runsas lumipyry ja lunta kertyi yleisesti 10–15 senttimetriä.

Lisätietoa:

Pääsiäisen säätilastotVoimassa olevat varoitukset

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta: 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)Säätilastoja Ilmastopalvelusta: puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min+pvm)