Tiedote 10.4.2019

Rovaniemellä käynnistyy vuoropuhelu arktisen alueen meteorologisten palveluiden kehittämiseksi

Ilmatieteen laitoksen Rovaniemellä 6. toukokuuta järjestämä "Connecting meteorology with traditional knowledge and local knowledge" -tilaisuus kokoaa yhteen Arktisen neuvoston jäsenmaiden meteorologian laitokset sekä arktisen alueen alkuperäiskansojen, paikallisväestön sekä perinnetiedon edustajia. Tilaisuus edeltää ulkoministeriön järjestämää Arktisen neuvoston ulkoministerikokousta sekä Pan-Arctic Regional Climate Forum -kokousta.
Kuva: Joanna Saarinen

Connecting meteorology with traditional knowledge and local knowledge -tilaisuudessa ilmatieteen alan tiedon ja palvelujen tuottajilla on mahdollisuus kuulla, minkälaista ilmastonmuutokseen, säähän, jäähän, lumeen ja mereen liittyvää tietoa arktisilla alueilla asuvilla ihmisillä on ja minkälaista tietoa he tarvitsevat sopeutuakseen muuttuvaan elinympäristöönsä. Vastavuoroisesti meteorologiselle yhteisölle tarjoutuu mahdollisuus kertoa, minkälaista osaamista heillä jo on tarjota arktisen alueen alkuperäiskansoille ja paikallisväestölle. Tilaisuus päättää Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskauden meteorologiateeman.

"Tämä on ensimmäinen kerta, kun Arktisen neuvoston jäsenmaiden ilmatieteen laitokset ja alkuperäiskansojen, paikallisväestön sekä perinnetiedon edustajat keskustelevat näistä teemoista saman pöydän ääressä. Käynnistämme nyt vuoropuhelun, jossa voimme yhdessä kartoittaa tulevaisuuden haasteita ja tarpeita", Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja ja kokouksen isäntä Juhani Damski painottaa. "Ilmastonmuutos on arktisella alueella nopeampaa kuin missään muualla maapallolla. Turvallinen ja kestävä toiminta muuttuvassa arktisessa ympäristössä edellyttää tiivistä valtioiden rajat ylittävää yhteistyötä."

Tilaisuudessa puhuvat kaikki arktisen alueen ilmatieteen laitosten pääjohtajat sekä alueen väestön edustajia. Oman puheenvuoronsa käyttävät myös muun muassa Suomen ulkoministeri Timo Soini sekä Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas.

Connecting meteorology with traditional knowledge and local knowledge -tilaisuus pidetään Rovaniemen kaupungintalolla maanantaina 6.5.2019. Median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan tilaisuutta klo 13–17.50. Ilmoittautumiset osoitteeseen viestinta@fmi.fi viimeistään 30.4.2019.

Suosittelemme tekemään omakustanteiset lento-ja hotellivaraukset mahdollisimman pian. Kyseisellä viikolla Rovaniemellä järjestetään paljon kansainvälisiä kokouksia.

Rovaniemellä 8.–9.5.2019 järjestettävä Pan-Arctic Regional Climate Forum (PARCOF) -kokous on myös avoin medialle. Tässä tilaisuudessa arktisella alueella toimivat tahot, kuten pelastustoimi, matkailu, meriliikenne ja kunnat voivat esittää tarpeitaan ja toiveitaan omaan toimintaansa ja päätöksenteon kannalta kriittisen ilmastotiedon tarpeisiin liittyen. Työpajan lopuksi Maailman ilmatieteen järjestö WMO julkaisee pitkäaikaisennusteen arktisen alueen ilmastosta.

Suomi aloitti Arktisen neuvoston puheenjohtajana toukokuussa 2017. Yksi neljästä puheenjohtajakauden pääteemoista on arktisen alueen meteorologinen yhteistyö. Muita teemoja ovat ympäristönsuojelu, viestintäyhteydet ja koulutus.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Johanna Ekman, Ilmatieteen laitos, puh. 029 539 2079, johanna.ekman@fmi.fi

Lisätietoja tilaisuuden järjestelyistä: Ilmatieteen laitoksen viestintä, puh. 029 539 2759, viestinta@fmi.fi