Tiedote 8.8.2014

Puijon mittausasemalla paikalliset lähteet vaikuttavat pilvien ja pienhiukkasten ominaisuuksiin

Kuopiossa Puijon tornin mittausasemalla tehdyt mittaukset paljastivat uutta tietoa paikallisten päästölähteiden vaikutuksista pienhiukkasten ja pilvien ominaisuuksiin.
Kuva: Eija Vallinheimo

Tulokset valaisevat ihmistoiminnan tuottamien hiukkasten roolia pilvien muodostumisessa ja sitä kautta ilmastonmuutoksessa. Ilmatieteen laitos ja Itä-Suomen yliopisto järjestivät syksyinä 2010–2011 Puijon tornin mittausasemalla kaksi mittauskampanjaa, joiden aikana havainnoitiin pienhiukkasten ja pilvien ominaisuuksia monipuolisen laitteiston avulla. Tutkimuksessa vertailtiin lännestä ja pohjoisesta saapuvia puhtaita ilmamassoja idän ja etelän ilmamassoihin, joihin Kuopion ja sen lähiseudun päästölähteet suoraan vaikuttavat.

Paikalliset päästöt muuttivat pilvien ominaisuuksia

Puhtaassa ilmassa havaittiin alhaisimmat hiukkaspitoisuudet, mikä näkyi myös pilvien ominaisuuksissa. Pilvipisaroiden lukumäärä jäi alhaisemmaksi, mikä toisaalta mahdollisti pisaroiden kasvamisen suuremmaksi. Likaisessa ilmassa näkyi selkeästi asutuksen, teollisuuden ja energiantuotannon päästöjen vaikutus. Hiukkaspitoisuudet olivat korkeita ja välillä niiden koostumuksessa havaittiin suuria määriä epäorgaanisia aineita, kuten sulfaattia."Ajoittain pystyttiin jopa todentamaan paikallisten lähteiden vaikutus pilvien ominaisuuksiin. Kohonneen hiukkaspitoisuuden seurauksena myös pilvipisaroiden lukumäärä kohosi niiden keskikoon jäädessä vastaavasti pienemmäksi", Ilmatieteen laitoksen tutkija Harri Portin kertoo.

Pilvien kyky heijastaa auringon säteilyä takaisin avaruuteen määrittyy juuri pilvipisaroiden koon ja lukumäärän perusteella. "Pilvet, jotka muodostuvat likaisemmassa ilmassa, sisältävät enemmän ja pienempiä pisaroita. Siten ne ovat tiheämpiä ja heijastavat säteilyä tehokkaammin ja viilentävät ilmastoa ja siten hidastavat ilmastonmuutosta. Puijon asemalla tätä ilmiötä pystytään tutkimaan yksityiskohtaisesti ja seuraava tavoite on selvittää tarkemmin missä määrin Kuopion paikalliset lähteet vaikuttavat pilvien ominaisuuksiin, Harri Portin selvittää.

Kampanjoiden aikana tutkittiin mm. hiukkasten sekä pilvipisaroiden lukumäärää ja kokoa. Käytössä oli myös laitteita hiukkasten kemiallisen koostumuksen ja veden imukyvyn havainnoimiseen. Puijon aseman mittausjärjestelmän avulla pystyttiin lisäksi tutkimaan erikseen hiukkasia, jotka ovat muodostaneet pilvipisaroita sekä hiukkasia, jotka ovat jääneet pisaroiden ulkopuolelle.

Lisätietoja:

Tutkija Harri Portin, puh. 050 523 2014, harri.portin@fmi.fi