Tiedote 10.6.2015

Alkukesä ei harvinaisen kolea, mutta lämpöjaksot vähissä

Toukokuun ja kesäkuun alun keskilämpötilat eivät ole olleet harvinaisen alhaisia mutta korkeita lämpötiloja ei ole koettu.
Kuva: Kirsti Kotro

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan toukokuu oli tavanomaista viileämpi lähinnä maan etelä- ja länsiosassa, mutta kuukausi ei kuitenkaan ollut harvinaisen tai poikkeuksellisen kylmä. Niin ikään kesäkuun alku on ollut suuressa osassa maata tavanomaista viileämpi, mutta ei harvinaisen viileä.

"Alkukesä ei siis ole ollut erityisen kolea keskilämpötilan perusteella. Moni on kuitenkin huomioinut, ettei yhtään selvää lämpötilapiikkiä ole vielä ollut maan etelä- ja länsiosassa. Itse asiassa 20 asteen rajaa ei ole vielä tänä vuonna rikottu suuressa osassa maan länsiosaa. Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla ei ole ainakaan 50 vuoteen jouduttu odottamaan ensimmäisiä 20 asteen lukemia näin pitkälle kesää", meteorologi Pauli Jokinen kertoo.

Suursäätila on ollut sellainen useamman viikon ajan, jossa Suomi on kuulunut matalapaineiden reitille. Lämpimämpi ilma on ollut Suomen eteläpuolella ja kylmä ilma pohjoisessa. Helleilmamassat ovat useaan otteeseen käyneet aivan Suomen rajan tuntumassa, mutta maan yli kulkeneet matalapaineet ovat vieneet ne viime hetkillä Venäjän puolelle. Muun muassa Pietarissa lämpötila kohosi toukokuun 26. päivä noin +24 asteeseen ja hellelukemia on mitattu Laatokan etelä- ja itäpuolella.

Viileän tuntua on viime viikkoina lisännyt voimakas ja puuskainen tuuli. Kovien puuskapäivien lukumäärä on ollut maa-alueilla keskimääräistä suurempi, mutta harvinaisen tuulisesta alkukesästä ei voida vielä puhua. Edellisen kerran vastaavanlaista oli vuonna alkukesällä vuonna 2007.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologitIlmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede

Millainen vuodenaika on kesä? Katso video: