Tiedote 5.12.2018

Suomi 100 -satelliittiin saatiin yhteys

Suomi 100 -satelliitti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen, ja satelliittiin on nyt saatu yhteys.
Havainnekuva. Kuva: Suomi100satelliitti.fi

Satavuotiasta Suomea juhlistava satelliitti laukaistiin vihdoin maanantaina 3. joulukuuta avaruuteen. Maanantain ja tiistain välisenä yönä satelliitti vapautettiin avaruuteen. Pian sen jälkeen se avasi antenninsa, alkoi ladata akkujaan aurinkopaneeleista tulevalla sähköllä ja lähettää radiollaan ns. majakkasignaalia. Tämä merkkisignaali otettiin vastaan tiistaiaamuna Espoossa Aalto-yliopistossa olevalla maa-asemalla, kun satelliitti tuli radallaan ensimmäisen kerran kuuluviin.

"Meillä on nyt toimintakykyinen satelliitti avaruudessa, ja voimme odottelun sijaan keskittyä työn tekemiseen", iloitsee hanketta Aalto-yliopistossa vetävä professori Esa Kallio.

Satelliittiin voidaan olla yhteydessä vain, kun se on näkyvissä horisontin yläpuolella. Radallaan se tulee Suomen päälle muutaman kerran päivässä, jolloin siihen voidaan olla yhteydessä noin 10 minuutin ajan.  

Tyypillisesti sopivia ylilentoja tapahtuu kaksi tai kolme peräjälkeen. Lentojen välissä satelliitti tekee yhden, noin puolitoista tuntia kestävän, kierroksen maapallon ympäri. Satelliitin sijaintia voi seurata Suomi 100 -satelliittihankkeen verkkosivulla.

Satelliitti havainnoi avaruussäätä ja kuvaa maapalloa

Satelliitti tutkii radiomittalaitteellaan avaruussäätä sekä kuvaa kamerallaan maapalloa, lähiavaruuden ilmiöitä ja Suomea. Satelliitin tietokoneohjelmistosta huolehtii Ilmatieteen laitos, jolla on pitkäaikainen kokemus avaruustutkimuslaitteiden valmistuksessa. Ilmatieteen laitos on osallistunut satelliitin instrumenttien valmistukseen sekä tieteelliseen tutkimusohjelmaan.

"Useiden viivästysten jälkeen oli hieno hetki, kun satelliitti lähetti suunnitellusti ensimmäisen merkkisignaalinsa", hanketta Ilmatieteen laitoksella johtava Ari-Matti Harri sanoo. "Kun yhteydet ovat nyt kunnossa, voimme seuraavaksi ottaa satelliitin havaintolaitteet eli radiomittalaitteen ja kameran käyttöön."

Lisätietoja:

tutkimusyksikön päällikkö Ari-Matti Harri, Ilmatieteen laitos, puh. 050 337 5623, ari-matti.harri@fmi.fi

professori Esa Kallio, Aalto-yliopisto, puh. 050 420 5857, esa.kallio@aalto.fi

Suomi 100 -satelliittihankkeen verkkosivut: http://suomi100satelliitti.fi/