Tiedote 7.11.2018

Uusi satelliitti tuottaa lisää tietoa ilmanlaadusta ja UV-säteilystä

Varhain keskiviikkona 7. marraskuuta laukaistiin Metop-sarjan kolmas satelliitti, joka tuottaa laajasti tietoa ilmakehän kemiasta, ilmanlaadusta ja UV-säteilystä.

Ilmakehän kemian tutkimus tehostuu entisestään, kun Metop-sarjan kolmas satelliitti, Metop-C, laukaistiin avaruuteen Kourousta, Ranskan Guyanasta. Satelliitin mukana olevat GOME-2- ja IASI-instrumentit täydentävät ja jatkavat jo 11 vuotta kestänyttä seurantaa. Pian käytössä on yhtäaikaisesti kolme paria identtisiä instrumentteja, joilla kerätään kattavasti tietoa ilmakehän kemiasta.

Uusimpien instrumenttien odotetaan toimivan vähintään vuoteen 2025 asti, mahdollisesti jopa huomattavasti pidempään. Näin lopulta on saatavilla noin 20 vuoden aikasarja keskeisistä ilmakehän kemian, pienhiukkasten ja säteilyn tuotteista mitattuna samanlaisilla mittalaitteilla.

"Tämä on harvinaisen pitkäkestoinen mittauskampanja, joka osoittaa eurooppalaista tietotaitoa ja pitkäjänteisyyttä satelliittimittauksissa", kertoo projektipäällikkö Seppo Hassinen Ilmatieteen laitokselta.

MetopC-satelliitti tuottaa laajasti tietoa ilmakehän kemiasta, ilmanlaadusta ja UV-säteilystä. Ilmatieteen laitos johtaa Euroopan sääsatelliittijärjestö EUMETSATin projektia, joka tähtää näiden tuotteiden kehittämiseen ja jakeluun. Suomen rooli on siten keskeinen pitkien ilmakehän kemiaa kuvaavien satelliittiaikasarjojen tuottajana.

GOME-2-aerosolimittaukset näyttävät selvästi, kuinka syksyn 2018 Kalifornian metsäpaloista lähteneet savut kulkivat Pohjois-Amerikan ja pohjoisen Atlantin yli, kunnes saapuivat Eurooppaan ja Suomeen saakka. Kuva on otettu 25. elokuuta 2018.

Tietoa kerätään kolmella satelliitilla yhtä aikaa

Ensimmäinen Metop-sarjan satelliitti, Metop-A, laukaistiin vuonna 2007. Tästä lähtien sen mukana olevat GOME-2- ja IASI-instrumentit ovat mitanneet ilmakehän kemiallista koostumusta, pienhiukkasia ja säteilyä. Näitä tuotteita on käytetty otsoniaukon ja otsonikatoon vaikuttavien pienkaasujen seurantaan, selvitettäessä liikenteen, metsäpalojen ja teollisuuden vaikutusta ilmanlaatuun, UV-säteilytilanteen seurantaan, tulivuorten ja metsäpalojen savun ja tuhkan monitorointiin, sekä lukuisiin muihin tieteellisiin tarkoituksiin.

Tuotteita käytetään myös tuomaan kemiatietoa ilmakehämalleihin. Vuonna 2012 laukaistiin sarjan toinen satelliitti, Metop-B, ensimmäisen yhä jatkaessa mittauksia. Käytössä on ollut sen jälkeen neljä instrumenttia yhtä aikaa.

Päästöjä teollisuudesta voidaan seurata GOME-2-instrumentilla. Kuvassa vasemmalla Norilskin metalliteollisuuden ja läheisten öljynjalostamoiden rikkidioksidipäästöjä 16. huhtikuuta 2018. Oikealla typpidioksidin leviäminen eteläisestä Afrikasta merelle kesäkuussa 2018. Typpidioksidia syntyy liikenteessä ja energiateollisuudessa (kivihiilen poltto) ja se vaikuttaa ilmanlaatuun.

Lisätietoja:

yksikönpäällikkö Johanna Tamminen, Ilmatieteen laitos, p. 040 737 8733, johanna.tamminen@fmi.fiprojektipäällikkö Seppo Hassinen, Ilmatieteen laitos, p. 050 409 7721, seppo.hassinen@fmi.fitutkija Anu-Maija Sundstöm, Ilmatieteen laitos, p. 044 011 2140, anu-maija.sundstom@fmi.fi

EUMETSATin Metop-C-sivusto (mm. video satelliitin laukaisusta): https://www.eumetsat.int/website/home/MetopCLaunch/Status/index.html

AC SAF -Twitter-tililtä voi seurata tuotteita ja niiden käyttöä: @Atmospheric

Euroopan sääsatelliittijärjestö EUMETSAT perustettiin vuonna 1986 tarkoituksena tuottaa satelliittidataa ja -kuvia jäsenvaltioiden sää- ja tutkimuspalveluille. Suomi myös rahoittaa satelliitteja EUMETSATin kautta.