Tiedote 8.12.2022

Itämeri on makeutunut ja lämmennyt jo pitkään

Itämeren pohjakerroksen lämpeneminen on paikoin kiihtynyt 1990-luvulta alkaen. Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen tutkijat täsmensivät tietoa Itämeren lämpötilan ja suolaisuuden muutoksista viimeisten 60 vuoden aikana.
Kuva: Ilkka Lastumäki, SYKE.

Pohjan lähellä olevissa vesikerroksissa lämpötila on noussut 0,75–2,9 astetta 60 vuoden aikana eli keskimäärin noin 0,01–0,1 astetta vuodessa. Suomenlahdella ja pohjoisella Itämeren pääaltaalla lämpeneminen on ollut erityisen nopeaa.

Vuosikymmenien aikana pintavesi on makeutunut 0,3–1 yksikköä (promillea) eli keskimäärin noin 0,005–0,02 yksikköä vuodessa.

Tiedot selviävät Science of The Total Environment -tiedelehdessä 17.11. julkaistusta verkkoartikkelista. Selvitys koski Itämeren pinta- ja pohjakerrosta Suomen merialueilla ja Itämeren pääaltaalla.

Ilmaston lämpeneminen todennäköisesti on muutosten takana. Lisääntynyt sadanta ja makean veden valuma maalta yhdessä varsin harvinaisten Itämereen tulevien suolapulssien kanssa selittää pintaveden suolaisuuden jatkuvaa laskua.

Merellä vapaasti liikkuvat mittapoijut keräävät arvokasta tietoa lämpötilasta

Selvityksen mittaukset on tehty Suomen merentutkimusalus Arandan tutkimusmatkoilla ja meressä vapaasti liikkuvilla Argo-mittauspoijuilla. Lisäksi tutkimuksessa on hyödynnetty Ruotsin Itämeren seurantatuloksia.

Tutkimus osoitti vapaasti liikkuvien mittauspoijujen hyödyllisyyden Itämeren tilan seurannassa. Niiden avulla nähtiin tarkasti lämpötilan selkeä nousu viimeisen kymmenen vuoden aikana.

”Robottipoijut ovat tulevaisuudessa olennainen osa Itämeren tilan seurantaa”, Petra Roiha Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Lisäksi meren pohjalle asennettavien automaattisten mittalaitteiden käyttöä Itämeren tilan jatkuvaan seurantaan kehitetään parhaillaan.

Muutokset lämpötilassa ja suolaisuudessa vaikuttavat meriluontoon

Syvän veden kohoava lämpötila ja pintaveden makeutuminen huolettavat tutkijoita. Seurauksena voi olla lisääntyvää happivajetta ja muutoksia eliöyhteisöissä, kuten sinibakteereissa eli sinilevissä.

”Mahdotonta ei myöskään ole puisia hylkyjä tuhoavan laivamadon (Teredo navalis) leviäminen pohjoiselle Itämerelle tai vanhojen teräshylkyjen kiihtyvä ruostuminen”, Harri Kankaanpää SYKEn merikeskuksesta toteaa.

Lisätietoja:

Itämeren seuranta: Harri Kankaanpää, johtava tutkija, Suomen ympäristökeskus SYKE, p. 0295 251 258, harri.kankaanpaa@syke.fi

Tutkimusmittaukset: Petra Roiha, ryhmäpäällikkö, Ilmatieteen laitos, p. 0295 396 506, petra.roiha@fmi.fi Tutkimus on hyväksytty julkaistavaksi Science of the Total Environment -tiedesarjassa. Artikkeli on jo vapaasti saatavilla verkossa, ja se julkaistaan lehdessä 10.2.2023.

Tutkimuksen viite: Kankaanpää, H., Alenius, P., Kotilainen, P. & Roiha, P. Decreased surface and bottom salinity and elevated bottom temperature in the Northern Baltic Sea over the past six decades. In press. https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2022.160241

TutkimusItämeriIlmastoAranda