Tiedote 7.9.2018

Kuumana kesänä ukkosti tasaisesti ympäri Suomea

Ukkosia esiintyi kesällä 2018 melko tasaisesti ympäri maata, ja salamamäärä oli lähellä keskimääräistä. Suuri osa kesän salamoista iski muutaman rajun vuorokauden aikana elokuun alussa.
Kuva: Antonin Halas

Elokuun loppuun mennessä Ilmatieteen laitoksen salamanpaikannin oli havainnut runsaat 110 000 maasalamaa Suomessa. Tämä on vain hieman alle keskimääräisen (130 000). Voimakkaita ukkosia esiintyi runsaasti heinäkuun 29. päivän ja elokuun 5. päivän välisenä aikana, kun pitkä helteinen jakso päättyi epävakaisempaan säätyyppiin.

Kaiken kaikkiaan touko-heinäkuussa salamointi oli keskimääräistä vähäisempää, mikä johtui korkeapainevoittoisesta, kuivasta säätyypistä. Elokuussa puolestaan salamoi yli kaksinkertaisesti keskimääräiseen verrattuna. Suurin osa elokuun salamoista esiintyi Lapissa sekä ja pinta-alaan suhteutettuna Pohjanmaalla.

Voimakkaimmat ukkoset keskittyivät maan länsi-, keski-, itä- ja pohjoisosiin, mutta ukkospäivien määrä oli melko tasainen ympäri Suomea.

"Tämä ei ole kovin yleistä, vaan useimmiten kesällä Suomen ukkoset painottuvat johonkin päin maata. Tämä on luultavasti näkynyt esimerkiksi sähköyhtiöiden yhteenlasketuissa häiriötilastoissa, kun ukkosia on esiintynyt vähän joka kylällä", toteaa ryhmäpäällikkö Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta.

Elokuun alussa rytisi kunnolla

Elokuun alussa pitkää hellejaksoa sävytti tilapäisesti epävakaa säätyyppi, joka tuotti samalla erittäin rajuja ukkosia. Elokuun 2. ja 3. päivän aikana salamoita kertyi yhteensä yli 50 000 kappaletta eli lähes puolet koko kesän salamamäärästä.

"Salamoiden vuorokausimäärä oli yli 20 000 kahtena peräkkäisenä päivänä. Sääpäivystyksemme laskeskeli, että vastaavaa ei ole koettu ainakaan kahteenkymmeneen vuoteen eli nykyisen salamanpaikantimemme aikana. Koska nämä ukkoset esiintyivät vielä ilta- ja yöaikaan, oli tietyillä alueilla melkoinen ilotulitus", tutkija Terhi Laurila arvioi.

Näiden päivien aikana kehittynyt ukkospilvirykelmä oli satojen kilometrien mittainen ja peitti siten alleen laajoja alueita. Salamoiden lisäksi vahinkoja esiintyi rankkasateiden sekä voimakkaiden tuulen puuskien vuoksi.

Syksylläkin ukkostaa

Elokuun iltaukkosten aikoihin Ilmatieteen laitos sai runsaasti havaintoja elosalamoista ja kalevantulista.

"Nämä ovat tavallisia salamoita, jotka esiintyvät niin kaukana, ettei niiden ääni kuulu vaan ainoastaan välähdykset eli valo havaitaan", Antti Mäkelä sanoo.

Suomessa ukkoskausi jatkuu syyskuulle saakka, eikä ole harvinaista, että runsassalamaisia ukkosia esiintyy vielä syyskuussa.

"Etenkin nyt kun merivesi on lämmintä, meren ylle voi kehittyä ukkosia ja näiden yhteyteen jopa vesipatsaita eli veden yllä esiintyviä trombeja", Mäkelä sanoo.

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö Antti Mäkelä, antti.makela@fmi.fi, puh. 050 301 1988Tutkija Terhi Laurila, terhi.laurila@fmi.fi, puh. 050 464 8812

Ukkoset Suomessa: http://ilmatieteenlaitos.fi/ukkonen-ja-salamat