Tiedote 7.5.2013

Viron ensimmäisessä satelliitissa hyötykuormana sähköpurjeen koelieka

Viron ensimmäinen satelliitti ESTCube-1 laukaistiin onnistuneesti kiertoradalle. Satelliitin tehtävänä on mitata sähköpurje-efekti. Hyötykuormasta on päävastuussa Ilmatieteen laitos.
Kuva: Alexandre Szames, Antigravité, Pariisi

Viron ensimmäinen satelliitti ESTCube-1 laukaistiin varhain tiistaiaamuna onnistuneesti kiertoradalle Vega-kantoraketilla Euroopan avaruuskeskuksesta Kourousta Ranskan Guyanasta. Laukaisun jälkeen kaikki on edennyt suunnitelmien mukaisesti. ESTCube-1 kiertää tällä hetkellä maata ja siihen on saatu radioyhteys.

Noin kilon painoisen piensatelliitin päähyötykuormana on kymmenen metrin pituinen sähköpurjelieka sekä sen varaamiseen käytettävä elektronitykki. Lennon päätavoitteena on testata liean avaamista ja mitata sähköpurje-efekti avaruudessa avaamalla 10 metriä pitkä lieka ja varaamalla se 500 voltin jännitteeseen. Lisäksi mukana on kamera, jolla voidaan kuvata liean käyttäytymistä avaruudessa sekä kuvata Maata.

Jos Suomessa keksitty sähköpurjeperiaate toimii suunnitellulla tavalla, sen avulla voidaan tulevaisuudessa lentää aurinkokunnassa nopeasti ja taloudellisesti ilman ajoaineen kuluttamista sekä torjua tehokkaasti avaruusromun muodostumista palauttamalla satelliitteja ilmakehään niiden tehtävän päätyttyä.

ESTCube-1 -piensatelliitin rakensivat Tarton yliopiston avaruustekniikan opiskelijat. Sähköpurjehyötykuormasta päävastuussa on Ilmatieteen laitos ja tärkeitä komponentteja valmistivat Helsingin yliopiston Elektroniikan tutkimuslaboratorio (sähköpurjelieka), Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratorio (elektronitykki), Itä-Suomen yliopisto (elektronitykin nanografiittikatodi) ja Saksan avaruustutkimuslaitos DLR (moottoroitu liekarulla).

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Pekka Janhunen, puh. 029 539 4635, pekka.janhunen@fmi.fi

http://www.electric-sailing.fi (sähköpurje)http://www.estcube.eu (ESTCube-1 -satelliitti)http://arianespace.tv/ (video laukaisusta)