Tiedote 12.4.2013

Jäätalvi saavutti taitekohdan ja merijäät haurastuvat vähitellen

Kevät lähestyy lämpimämmän ja kosteamman eteläisen ilmavirtauksen myötä. Samalla merijäät alkavat pikkuhiljaa haurastua eteläisten merialueiden rannikoilla.
Kuva: Jouni Vainio

Vaikka Suomenlahden rannikkoalueilla on vielä paikoin yli puolimetristäkin jäätä, paikoin jäät ovat kuitenkin jo petollisia. Jäille lähtijän on syytä varustautua kunnollisin välinein. – Vähintään jäänaskalit olisi hyvä olla kaulassa riippumassa, muistuttaa jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitoksesta.

Jäätalvi keskimääräinen

Tilastoihin taakse jäävä jäätalvi jää lähes normaaliin aikaan alkaneena ja laajuudeltaan keskimääräisenä. Luonteeltaan jäätalvi on kuitenkin ollut poikkeuksellinen muun muassa siksi, että jääalan laajuus vaihteli voimakkaasti talven aikana. Esimerkiksi vuoden 2012 päättyessä jäätilanne vastasi ajankohdan keskimääräistä tilannetta, mutta heti vuodenvaihteen jälkeen sää lauhtui ja jäät sulivat. Loppiaisena sää kylmeni jäälleen ja jään määrä alkoi lisääntyä siten, että tammikuun 25. päivänä jäällisen alueen laajuus oli 152 000 km². Jäätilanne vastasi tuolloin ankaraa jäätalvea 2009 - 2010. Sitten sää taas leutoni ja tammikuun päättyessä jäällinen alue oli pienentynyt 84 000 km²:iin ja tilanne oli hiukan keskimääräistä jäljessä. –Vasta alkava kevät kertoo, millainen jäätalvesta lopulta kokonaisuudessaan muodostuu, Jouni Vainio toteaa.

Maaliskuun alkupuolella arktista kylmää alkoi virrata Suomeen ja jäällisen alueen laajuus alkoi kasvaa. Maaliskuun 15. päivänä jäällinen ala oli kasvanut noin 183 000 km²:iin, mikä tämänhetkisen arvion mukaan on jäätalven huippukohta. Ruotsin ilmatieteen laitoksen tulkinnan mukaan huippu saavutettiin vasta maaliskuun 29. päivänä. Mikäli tämä ajankohta osoittautuu oikeaksi, huippukohta on myöhäisin tilastoitu, sillä aiempi ennätys saavutettiin maaliskuun 26. päivä vuonna 2001.

Erot jäätalven huippukohdan määrittämisessä johtuvat siitä, että alan määrittäminen on kuluvana talvena ollut hankalaa. – Koko maaliskuun jälkimmäisen puoliskon ajan jäällisen alueen laajuus pysyi lähes muuttumattomana vaihdellen vain joitakin tuhansia neliökilometrejä. Jäätalven huippukohta voidaan varmuudella määrittää vasta myöhemmin kevään kuluessa, kun kaikki käytettävissä olevat havainnot ja satelliittikuvat on kerätty ja analysoitu, Jouni Vainio kertoo.

Lisätietoja:

Jääasiantuntija Jouni Vainio, puh. 041 501 5359, jouni.vainio@fmi.fi