Tiedote 22.8.2018

Myrskyn runtelemaa esineistöä kerätään näyttelyksi

Myrskyt ja rajuilmat ovat aina kiehtoneet ja pelottaneet ihmisiä. Luonnonvoimat horjuttavat hallinnan tunnettamme ja henkilövahinkojen lisäksi myrskyt jättävät jälkiä usein myös aineelliseen omaisuuteen. Suomen sääilmiöistä pahimpia aineellisia vahinkoja aiheuttavat yleensä myrskyt syksyllä ja talvella sekä rajuilmat ja ukkospuuskat kesällä.
Kuva: Tuomo Bergman

Suomen Metsämuseo Lusto ja Ilmatieteen laitos keräävät esineistöä "Myrskyn runtelemat" –veistosnäyttelyyn, joka on osa keväällä 2019 avautuvaa myrskyaiheista näyttelyä. Myrskyn tai rajuilman rikkomat ja vääntämät puut, autot, pyörät tai salamoiden polttamat kodinkoneet ovat ajan myötä muodostuneet monille muistoesineiksi luonnon voimasta.

Oletko kokenut myrskyn tuhovoiman? Löytyykö sinulta myrskyn merkitsemää esineistöä? Tarjoa meille myrskyn runtelemaa esinettäsi kuvan kera. Kerro missä ja milloin myrsky iski, mitä aineellista vahinkoa syntyi.

Lusto valitsee tarjotuista esineistä työt Myrskyn runtelemat -veistosnäyttelyyn ja/tai julkaisuun.

Keruun tuloksista tiedotetaan helmikuussa 2019. Kaikkien vastanneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja.

Ohjeet

Kirjoita lyhyt kuvaus myrskyn runtelemasta esineestä ja liitä mukaan kuva. Liitä mukaan yhteystietosi. Kirjoita vastaukseesi suostumuksesi siihen, että tarjoamasi aineisto arkistoidaan nimelläsi. Käsittelemme henkilötietojasi luottamuksellisesti ja jos julkaisemme aineistoa, julkaisemme sitä nimettömänä, ilman tunnistamisen mahdollistavia henkilötietoja.

Lähetä ehdotuksesi 31.12.2018 mennessä: projektit@lusto.fi

Luston johtamaa Myrskyn merkit -hanketta voi seurata Myrskykanavalta osoitteesta www.myrskynmerkit.fi. Hankkeessa taide, tiede ja kulttuurintutkimus kohtaavat ja luovat yhdessä uudenlaisen näyttelykokonaisuuden, joka välittää suomalaisten myrskykokemuksia. Luonnontiede ja kulttuurintutkimus määrittävät sisältöjä, mutta taiteesta tulee kokemusten ilmaisun keino.

Lisätietoja:

Kokoelmapäällikkö Leena Paaskoski, Suomen Metsämuseo Lustop. 050 366 9552, leena.paaskoski@lusto.fi

Tiedetoimittaja Tiina Ervasti, Ilmatieteen laitosp. 050 380 2758, tiina.ervasti@fmi.fi