Tiedote 3.4.2013

Katupölykausi jatkuu aurinkoisessa poutasäässä

Katupöly on heikentänyt ilmanlaatua eteläisen Suomen kaupungeissa jo usean viikon ajan. Pääosin poutainen sää jatkuu, joten katupölyn määrät kohoavat myös lähipäivinä.

Katupölyä nousee ilmaan tienpintojen kuivuessa, kun talven aikana liukkauden vähentämiseksi levitetty ja liikenteen hienontama hiekka ja päällysteestä kulunut mineraaliaines nousevat ilmaan sekä liikenteen että tuulen vaikutuksesta. Pahin tilanne on tyypillisesti ruuhka-aikoina vilkkaasti liikennöidyillä katu- ja tieosuuksilla.

Kohonneita katupölypitoisuuksia on toistaiseksi havaittu erityisesti Kokkola-Kuopio -linjan eteläpuolella. Korkeimmat pölypitoisuudet ovat olleet noin 300 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa ja tällöin ilmanlaatu luokitellaan erittäin huonoksi. Tällaiset pitoisuudet voivat aiheuttaa herkille väestöryhmille oireita ja toimintakyvyn heikentymistä. Tyypillisiä oireita ovat nuha, yskä sekä kurkun ja silmien kutina ja hengitysoireet. Herkkiä väestöryhmiä ovat kaikenikäiset astmaatikot, ikääntyneet sepelvaltimotautia ja keuhkoahtaumatautia sairastavat sekä lapset.

Katupölyssä on runsaasti suhteellisen suurikokoisia pölyhiukkasia ja vähemmän erittäin haitallisia pienhiukkasia. Myös pienhiukkasten pitoisuudet ovat ajoittain jonkin verran kohonneet kuluvan katupölykauden aikana, mutta pysytelleet kuitenkin korkeimmillaan noin 50 mikrogrammassa kuutiometrillä.

Sääolosuhteet vaikuttavat pölyn kulkeutumiseen pois katuympäristöstä. Lähipäivinä suuressa osassa maata on enimmäkseen poutaa ja melko aurinkoista. Lapissa pilvisyys vaihtelee ja ajoittain voi tulla lumikuuroja. Päivällä lämpötila voi kohota plussan puolelle, mutta yöpakkaset jatkuvat edelleen.

Lunta on Etelä- ja Länsi-Suomessa vielä monin paikoin enemmän kuin vuosi sitten samoihin aikoihin. Päivällä sulamisvedet ovat hillinneet osittain katujen pölyämistä, mutta yöllä kadut ovat jäätyneet uudelleen. Yöpakkasten jatkuminen viivästyttää myös katujen puhdistusta, joten katupölylle suotuisat olot jatkuvat edelleen.

Lisätietoja:Ilmanlaatua voi seurata reaaliajassa osoitteessa ilmanlaatu.fiLisätietoa ilmanlaadun ja sään yhteyksistä ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu-ja-saa

Erikoistutkija Pia Anttila puh. 029 539 5410Meteorologi Minna Rantamäki puh. 029 539 2609