Tiedote 15.1.2013

Pienhiukkaset vaarallisia terveydelle

Kiinan pääkaupungin Pekingin ilmanlaatu heikentyi tammikuun puolivälissä niin huonoksi, että ihmisiä varoitettiin liikkumasta ulkona.
Tältä Helsingissä näytti kesällä 2006, kun savua Venäjältä levisi Suomeen. Kuva: Eija Vallinheimo

Liikenne, teollisuus ja hiilivoima tekevät Pekingin seisovasta ilmasta vaarallista hengittää. Samalla näkyvyys heikkenee huomattavasti.

Pienhiukkasten (PM2.5) pitoisuus Pekingissä on hätyytellyt suurimmillaan lähes 1000 mikrogrammaa kuutiometrissä ilmaa. Suomessa havaitut korkeimmat pitoisuudet ovat liittyneet Venäjän metsäpalojen savuvanoihin. Esimerkiksi elokuussa 2006, Karjalan kannakselta kulkeutuvissa metsäpalosavuissa, pienhiukkaspitoisuudet nousivat Suomessa lyhytaikaisesti korkeimmillaan 160 mikrogrammaa kuutiometrissä.

Euroopan unionilla tiukat raja-arvot

Euroopan unionissa raja-arvot määrittelevät ilmansaasteille korkeimmat sallitut pitoisuudet, joiden ylittyessä viranomaisten on ryhdyttävä toimenpiteisiin pitoisuuksien alentamiseksi. Raja-arvot ovat Euroopan unionin sitovimmat ilmanlaatunormit. Euroopan unionissa pienhiukkasten raja-arvo vuosikeskiarvopitoisuudelle on 25 µg/m3. Suomessa pienhiukkaspitoisuudet ovat selvästi tätä raja-arvoa alhaisemmat. Suomen oloissa merkityksellisimmät raja-arvot ovat typpidioksidin vuosiraja-arvo ja hengitettävien hiukkasten vuorokausiarvo. Muiden raja-arvojen ylittyminen on mahdollista lähinnä vakavan häiriötilanteen seurauksena teollisuusympäristössä tai hyvin poikkeuksellisissa meteorologisissa olosuhteissa vilkkaissa liikenneympäristöissä. Venäjän metsäpalojen aikaan Ilmatieteen laitos antoi varoituksen huonosta ilmanlaadusta Itä-Suomeen.

Kuitenkin jopa Euroopassa, esimerkiksi Makedoniassa Skopjen kaupungissa pienhiukkasten vuosikeskiarvo on 55 µg/m3 ja melko usein esiintyy jopa 300- 400 mikrogrammaa kuutiometrissä ylittäviä pitoisuuksia. Ilmatieteen laitos on mukana kehittämässä monen Balkanin maan ilmanlaadun seuranta- ja raportointijärjestelmiä EU-vaatimusten vaatimaan suuntaan.

Pienhiukkaset tunkeutuvat syvälle elimistöön

Pienhiukkaset ovat kooltaan alle 2,5 mikrometriä eli millimetrin tuhannesosaa. Tämänkokoiset hiukkaset tunkeutuvat syvälle hengityselimistöön ja jopa verenkiertoon. Niinpä esimerkiksi liikuntaa pitäisi tällaisissa olosuhteissa välttää. Pitkäaikainen altistus on haitallista ihmisten terveydelle. Suurimmassa vaarassa ovat sairaat, vanhukset ja lapset.

Pienhiukkasia pääsee ilmaan mm. liikenteestä, teollisuuden ja energiantuotannon savukaasuissa ja puun pienpoltossa. Pienhiukkaset voivat myös kaukokulkeutua satojen kilometrien päähän ja poistuvat ilmakehästä tehokkaasti vasta sateen mukana.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Pia Anttila, puh. 029 539 5410, pia.anttila@fmi.fi(http:// www.ilmanlaatu.fi)