Tiedote 27.10.2022

Ilmastonmuutos on aikaistanut siitepölykautta Euroopassa jopa kuukaudella viimeisten 40 vuoden aikana

Ilmastonmuutos on nostanut keskimääräisiä lämpötiloja ja aikaistanut kevään tuloa. Samalla on aikaistunut siitepölykauden alku. Euroopassa siitepölykausi alkaa nykyään keskimäärin noin 10–20 päivää aikaisemmin kuin 40 vuotta sitten. Vuoristoisilla alueilla puiden kukinta saattaa alkaa jopa kuukautta aikaisemmin. Tiedot ilmenevät Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden tekemästä analyysista, joka on osa tuoretta Euroopan alueen Lancet Countdown -raporttia.
Tutkimuksessa selvisi, että siitepölykausi alkaa Euroopassa nykyään keskimäärin noin 10–20 päivää aikaisemmin kuin 40 vuotta sitten. Kuva: Adobe Stock.

Terveyteen ja ilmastonmuutokseen liittyvässä Lancet Countdown -projektin vuoden 2022 Euroopan-raportista ilmenee, että ilmastonmuutokseen liittyvät terveysuhkat, -altistumiset ja -vaikutukset ovat kasvussa. Eurooppa kärsii erityisesti nousseista lämpötiloista ja lisääntyneistä helleaalloista, joista on haittaa etenkin vanhuksille ja jotka aiheuttavat vuosittain yhä useampia kuolemia. Osana raporttia julkaistiin tutkimus, jossa selvisi, että siitepölystä kärsitään Euroopassa keväällä yhä aikaisemmin. Vuoristoisilla alueilla kuten Alpeilla, Balkanilla ja Skandeilla siitepölykausi saattaa alkaa jopa kuukautta aikaisemmin kuin 1980-luvulla. Samalla kun siitepölykausi on aikaistunut, se on myös hieman pidentynyt. Kausi kuitenkin loppuu pääosin aiemmin kuin 1980-luvulla.

Siitepölykauden alkaminen määräytyy pääosin vuoden alun lämpötiloista. Mitä lämpimämpää on ollut, sitä aikaisemmin puiden ja muiden kasvien kukinta alkaa. Tutkijat keskittyivät koivun, lepän ja oliivipuun kukintaan käyttäen apuna vuosien 1981–2020 sääaineistoa Euroopassa. Mallin avulla arvioitiin, milloin puut kukkivat ja päästävät siitepölyn ilmaan. Lisäksi mallin ja sääaineiston avulla seurattiin, mihin siitepöly kulkeutuu Euroopassa ja missä sitä on tarpeeksi runsaasti aiheuttamaan ihmisille oireita. Ilmatieteen laitoksen tutkijat olivat mukana julkaisussa, jossa oli mukana 44 tutkijaa 29:stä eri tutkimuslaitoksesta. Tutkimuksessa kerättiin yhteen terveyteen ja ilmastonmuutokseen liittyviä indikaattoreita, keskittyen erityisesti Euroopan alueelle. Julkaisu on osa laajempaa 2022 Lancet Countdown -raporttia, jonka tekemiseen on osallistunut noin 300 tutkijaa.

Lisätietoja:

Mikhail Sofiev, tutkimusprofessori, Ilmatieteen laitos, p. 029 539 5433, Mikhail.Sofiev@fmi.fi Julia Palamarchuk, erikoistutkija, Ilmatieteen laitos, Yuliia.Palamarchuk@fmi.fi Tieteellinen artikkeli on saatavilla Lancet Public Health -tiedelehdessä. Viite: van Daalen KR, Romanello M, Rocklöv J, et al. The 2022 Europe report of the Lancet Countdown on health and climate change: towards a climate resilient future. Lancet Public Health 2022; published online Oct 25. https://doi.org/10.1016/S2468-2667(22)00197-9

TutkimusIlmastonmuutosTerveysSiitepöly