Tiedote 2.4.2024

Ajokeli muuttuu talviseksi etelästä nousevan lumipyryn vuoksi

Lumikertymät voivat olla huomattavia vuodenaikaan nähden. Eniten lunta kertyy todennäköisesti Etelä-Karjalaan, Kymenlaaksoon ja Etelä-Savoon.
Kuva: Shutterstock

Ilmatieteen laitoksen 2. huhtikuuta tekemän ennusteen mukaan Suomen etelä- ja itäosan ylle leviää tiistai-iltapäivän ja -illan kuluessa etelästä sankka lumisadealue, jonka yhteydessä pohjoisenpuoleinen tuuli voimistuu. Sade alkaa etelässä vetenä, mutta muuttuu lumeksi iltaa ja yötä kohti mentäessä, etelärannikolla sade pysynee kuitenkin vetenä. Lumisateen seassa voi sataa myös jäätävää vesisadetta.

Lumikertymät voivat olla huomattavia vuodenaikaan nähden, ja talvinen ajokeli voi yllättää tielläliikkujat.

"Etenkin jo niin keväisessä eteläisessä Suomessa talviseksi muuttuva ajokeli luo haasteita liikenteelle", arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

Voimakkain sateen intensiteetti ajoittuu keskiviikkoaamuyöhön ja -aamuun. Eniten lunta kertyy todennäköisesti Salpausselän linjalle kaakkoon painottuen, eli Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Etelä-Savon alueelle. Tällä alueella lumikertymät ovat todennäköisesti 10–20 senttimetriä.

Lounaasta sateet väistyvät keskiviikkoaamupäivän kuluessa ja itärajalta viimeistään illan aikana. Samalla etelään virtaa selvästi kylmempää ilmaa.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta: 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)

SääAjokeliSäävaroitusKevät