Tiedote 5.10.2022

Etelämanner-tutkimusretkikunta valmistautuu lähtöön harjoitusleirillä

FINNARP 2022 -retkikunnan jäsenet kokoontuvat harjoitusleirille Tuusulaan, jossa he valmistautuvat Etelämantereelle marraskuussa suuntautuvalle tutkimusmatkalle.
Tutkimusasema Aboa sijaitsee Kuningatar Maudin maalla. Se on rakennettu Etelämantereen kesän 1988–1989 aikana. Kuva: FINNARP / Pasi Ylirisku.

Suomen Etelämanner-retkikunta, FINNARP 2022, valmistautuu tulevalle tutkimusmatkalle harjoitusleirillä Tuusulassa. Leiri on tärkeä osa Etelämantereelle suuntautuvan tutkimusmatkan valmistelua.

”Leirin aikana retkikuntalaiset tutustuvat toisiinsa, opettelevat tärkeimmät turvallisuuteen liittyvät asiat ja pakkaavat viimeiset varusteet ennen lähtöä”, kertoo FINNARP-operaatioiden päällikkö Mika Kalakoski.

Tutkimusmatkaan on valmistauduttu jo kaksi vuotta. Nyt mukaan lähtevät tutkijat eivät päässeet matkaan viime vuonna, koska pahentunut koronatilanne esti lähdön viime hetkillä.

Retkikunta suuntaa Aboalle marraskuussa

Retkikunta aloittaa pitkän matkansa kohti Etelämannerta ja Suomen Etelämanner-tutkimusasema Aboaa 8. marraskuuta 2022. Retkikunta palaa Suomeen ensi vuoden helmikuussa.

Aboalle matkustaa tänä vuonna kymmenen retkikuntalaista, joista puolet on tutkijoita ja puolet tutkimusaseman tekniikasta, muonituksesta ja lääkintähuollosta vastaavaa henkilökuntaa.

FINNARP-retkikuntaan kuuluu kahdessa eri tutkimusprojektissa työskenteleviä tutkijoita. Matkalle lähtee lumen ja jään tutkijoita sekä geologeja Ilmatieteen laitokselta, Luonnontieteellisestä museosta ja Maanmittauslaitokselta.

Etelämantereella tutkitaan lunta, jäätä ja maankamaraa

Aboalla ja sen ympäristössä on muun muassa sääasemia, maan ja jään järistyksiä mittaava seismometri, geodeettisia tutkimuksia tukeva GPS-asema sekä lumen ja jään fysikaalisia ominaisuuksia mittaavia asemia.

”Aboalle ensimmäisenä matkaava tekninen henkilöstö vastaa aseman ja laitteiden toiminnasta”, Mika Kalakoski selittää.

Suomen Akatemian uusi nelivuotinen rahoituskausi Etelämanner-tutkimukselle alkoi viime vuonna. Ilmatieteen laitoksella toimiva Suomen Etelämanner-operaatiot FINNARP järjestää vuosittaiset tutkimusretkikunnat Aboalle ja tukee Suomen Akatemian rahoitusta saaneiden hankkeiden kenttätöitä eri puolella Etelämannerta. FINNARP-retkikuntien tutkimustyö keskittyy pääasiassa Kuningatar Maudin maalle, tutkimusasema Aboan lähiympäristöön ja maastoretkillä myös kauempana sijaitseville alueille.

Suomi on Etelämanner-sopimuksen jäsen. Sen edellytyksenä on merkittävän tutkimustoiminnan toteuttaminen alueella.

Lisätietoja:

Suomen Etelämanner-operaatiot

FINNARP-operaatioiden päällikkö Mika Kalakoski, Ilmatieteen laitos, puh. 050 359 2792, mika.kalakoski@fmi.fi

EtelämannerAboaFINNARPTutkimus