Tiedote 27.7.2018

Lämmin merivesi hemmottelee uimareita

Merivesi on lämmennyt erittäin lämpimäksi Suomen merialueilla.

Pitkään jatkunut helle ja tyyni sää ovat lämmittäneet meriveden pohjoisella Itämerellä jopa 27 asteeseen. Muuallakin merialueilla lämpötila on noussut 20...25 asteen välille. 

Mittaushistorian korkein lämpötila, tasan 27 astetta, mitattiin pohjoisen Itämeren aaltopoijulla keskiviikkona 25.7. Poiju mittaa meren pintakerrosta 40 senttimetrin syvyydeltä. Mittauspaikka sijaitsee avomerellä Utön eteläpuolella. Kyseisessä paikassa mittaukset on aloitettu syksyllä 1996. 

Ilmatieteen laitoksen muilla veden lämpötilaa mittaavilla rannikkoasemilla vesi on paikoin miltei yhtä lämmintä kuin pohjoisella Itämerellä. Myös merialueilla on mitattu korkeita lämpötiloja, esimerkiksi Suomenlahdella 25,5 astetta. 

Merivesi on nyt erittäin lämmintä avomerellä, mutta suojaisissa ja matalissa merenlahdissa voi veden lämpötila kohota tätäkin korkeammaksi. -Kesän korkeimmat lämpötilat ovat yleensä 20 ja 25 asteen välillä ja viime kesiin verrattuna meitä hemmotellaan tosi lämpimillä uintikeleillä, sanoo meriasiantuntija Antti Kangas Ilmatieteen laitokselta.

Tyypillisesti merivesi on lämpimintä heinä - elokuun vaihteessa. Helteiden jatkumisen myötä meriveden ennustetaan pysyvän lämpimänä myös seuraavien päivien ajan.

Vaikka lämmin merivesi houkuttelee uimaan, tulee levätilanne ottaa huomioon. Helteen aikana on esiintynyt laajoja sinileväkukintoja, ja uimista leväisessä vedessä tulee välttää.

Lue lisää

Ajantasaiset pintaveden lämpötilat Merisää-palvelussa https://ilmatieteenlaitos.fi/merisaa

Aaltopoijulla mitataan pintaveden lämpötilaa

Tietoa levätilanteesta http://www.ymparisto.fi/levatilanne Suomen Ympäristökeskus 

Lisätietoja

Meriasiantuntija Antti Kangas 029 539 6497