Tiedote 5.12.2012

FINNARP- retkikunta jatkaa raskasta huoltokautta Etelämantereella

Suomen Etelämanner-tutkimusohjelman FINNARP-2012 retkikunta on päässyt perille Etelämantereen tutkimusasemalle ja pysynyt hyvin suunnitellussa aikataulussa.
Kuva: Hanna Leisti / Aboa-tutkimusasema sai polttoainetta onnistuneen laskuvarjopudotuksen ansiosta.

Viime lauantaina 1.12. vietettiin kansainvälistä Etelämanner-päivää. Etelämantereella sijaitsevilla tutkimusasemilla päivää ei ehditty juhlia, sillä Suomen Aboa ja Ruotsin Wasa -tutkimusasemat saivat ilmateitse laskuvarjopudotuksena 1.12. lähes 200 tynnyriä polttoainetta. Polttoaineen siirtoon pudotuspaikalta Aboalle on varattu useita päiviä.

Ensi viikolla retkikunta lähtee ruotsalaisen retkikunnan kanssa 500 kilometrin matkalle Saksan Neumayer-asemalle Atka-lahden rannikolle.Telakuorma-autokaravaani siirtää aiempien tutkimuskauden jätteet poiskuljetettavaksi Etelämantereelta. Paluukuormassa tuodaan asemalle jätteiden polttamiseen soveltuva polttouuni sekä tulevia tutkimuksia tukevaa välineistöä, muun muassa heliumia meteorologisten tutkimusten tarpeisiin. Tammikuussa retkikunta keskittyy tutkimuslaitteiden huoltoon ja vuoden mittaan kertyneiden mittaustulosten talteenottoon.Retkikunta viettää Etelämantereella Kuningatar Maudin maalla sijaitsevalle Suomen tutkimusasemalla yhteensä lähes kolme kuukautta ja palaa takaisin helmikuun alussa 2013. Tutkimusmatkan aikana huolletaan Aboan automaattinen säähavaintoasema ja tehdään huoltotöitä myös aseman muihin havainto- ja mittauslaitteistoihin.

Ilmatieteen laitoksen FINNARP-logistiikka vastaa tutkimusretkikuntien järjestelyistä ja Aboa-tutkimusaseman ylläpidosta. Suomen akatemia rahoittaa Etelämanner-tutkimusta.

Lisätietoja:

Kysymyksiä voi välittää Ilmatieteen laitoksen viestinnän kautta, puh. 029 539 2231 tai osoitteella finnarp@fmi.fihttp://www.antarctica.fi/