Tiedote 3.12.2012

Lauha marraskuu päättyi lumipyryihin ja pakkasiin

Marraskuu oli koko maassa tavanomaista lauhempi. Kuukauden keskilämpötila vaihteli etelä- ja länsirannikon runsaasta kolmesta asteesta Luoteis-Lapin vajaaseen -3 asteeseen.
Kuva: Antonin Halas

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan marraskuussa poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta oli suurin Pohjois-Lapissa, jossa oli paikoin runsaat neljä astetta tavanomaista lämpimämpää. Pienin poikkeama oli Ahvenanmaalla ja se oli noin asteen verran.Kuukauden korkein lämpötila maa-alueilla oli 9,4 astetta ja se mitattiin Jomalabyssä Ahvenanmaalla 15.11. Alin lämpötila, -30,0 astetta, mitattiin Kittilän Pokassa 30. päivänä. Kuukausi oli lämpöoloiltaan selvästi kaksijakoinen. Suurimman osan kuukautta vallitsivat lauhat etelän ja lännen väliset tuulet, mutta kuukauden lopulla suursäätila muuttui täysin. Tuolloin idästä alkoi virrata kylmää ilmaa maahamme ja sää muuttuikin talviseksi koko maassa kuukauden lopussa.

Kuukauden sademäärä jäi Pohjois-Lapissa ja suuressa osassa maan länsiosaa alle 40 millimetrin, kun taas suuressa osassa Etelä-Lappia ja etelärannikolla satoi yli 70 millimetriä. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna sademäärä jäi suurimmassa osassa maata tavanomaista niukemmaksi. Maan länsiosassa jäätiin paikoin vajaaseen 70 prosenttiin tavanomaisesta. Sen sijaan lähes koko Lapissa ja osassa Etelä-Suomea satoi tavanomaista enemmän. Yksittäisistä havaintoasemista eniten satoi Kittilän Kenttärovalla, jossa sadetta kertyi 103 mm. Vähiten eli 29 mm satoi Kauhavan kirkonkylässä. Suurin vuorokautinen sademäärä 28,3 mm mitattiin 10. päivänä Tornion Aapajärvellä.

Kuukausi päättyi maan eteläosassa lumimyräkkään

Lunta oli kuukauden viimeisen päivän aamuna Pohjois-Karjalasta Perämeren pohjoispuolella kulkevan linjan pohjoispuolella ja osassa Etelä-Suomea. Pitkäaikaiseen keskiarvoon nähden lunta oli suurimmassa osassa maata tavanomaista vähemmän. Suurin lumensyvyys 46 cm mitattiin Kittilän Kenttärovalla. Kuukauden viimeisenä päivänä lunta satoi kuitenkin runsaasti maan eteläosassa, ja lunta kertyi vuorokaudessa paikoin yli 20 cm. Samassa yhteydessä tuuli yltyi eteläisillä merialueilla myrskyksi. Suurin kymmenen minuutin keskituuli, 29 metriä sekunnissa, mitattiin Suomenlahdella Kirkkonummen Mäkiluodossa. Voimakas tuuli ja runsas lumentulo vaikeuttivat liikennettä ja aiheuttivat sähkökatkoja.

Syksy oli tavanomaista lämpimämpi

Syksyn eli syys-marraskuun keskilämpötila vaihteli lounaisimman Suomen runsaasta +7 asteesta Käsivarren Lapin noin nollaan asteeseen. Ilmatieteen laitoksen tilastojen pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna keskilämpötila oli koko maassa tavanomaista korkeampi. Suurin poikkeama oli Pohjois-Lapissa ja itärajan tuntumassa, jossa oli vajaat kaksi astetta tavanomaista lämpimämpää. Sen sijaan muualla maassa poikkeama oli asteen verran. Kaikki syyskuukaudet olivat tavanomaista lämpimämpiä lukuun ottamatta lokakuuta, jolloin maan länsiosassa ja suurimmassa osassa Lappia oli hieman tavanomaista kylmempää. Syksy oli koko maassa myös tavanomaista sateisempi. Maan länsiosassa ja Lapissa satoi paikoin puolitoistakertaisesti pitkäaikaiseen keskiarvoon nähden. Eniten satoi etelä- ja länsirannikolla ja Meri-Lapissa, jossa satoi paikoin yli 300 mm. Sen sijaan Pohjois-Lapissa ja Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sademäärä jäi yleisesti alle 200 millin.

Uusi vertailukausi käytössä

Tammikuun 2012 kuukausitiedotteesta lähtien Ilmatieteen laitoksen tiedotteissa on käytetty vertailukautena vuosien 1981–2010 ajalta laskettuja tilastoja aikaisemman vertailukauden 1971–2000 tilastojen sijasta. Marraskuussa uuden vertailukauden keskilämpötilat ovat maan pohjoisessa 0,5-1,0 astetta edellisen vertailukauden keskilämpötiloja korkeammat, etelämpänä muutos on muutamia kymmenyksiä. Vuorokauden alimpien lämpötilojen keskiarvo on Lapissa noussut paikoin yli asteen. Sademäärät ovat marraskuussa suuressa osassa maata hieman pienempiä uudella vertailukaudella.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

Marraskuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/marraskuuSyksyn säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/syksytilastotLumitilanne: (http:// http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilanne)Lumitilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/lumitilastot