Tiedote 18.7.2018

Rankkoja sade- ja ukkoskuuroja odotettavissa viikonloppuna koko maahan [Päivitetty 20.7.]

Helteiseen Suomeen virtaa loppuviikon aikana kaakosta hyvin kosteaa ilmaa. Kosteassa ilmamassassa muodostuu viikonloppuna rankkoja sadekuuroja lähes koko maassa.

Ilmatieteen laitoksen perjantaina 20.7. tekemän ennusteen mukaan jo perjantaina esiintyy maan etelä- ja länsiosassa sade- ja ukkoskuuroja. Lauantaina epävakaa ilmamassa yltää eteläisestä Suomesta aina Etelä-Lappiin asti. Sunnuntaina sade- ja ukkoskuurojen alue painottuu maan pohjois- ja itäosiin. Kuuroihin liittyy etenkin paikallisia rankkasateita ja salamointia. Melko voimakkaita ukkospuuskiakin saattaa paikoin esiintyä viikonlopun aikana.

"Mahdollisten vahinkojen riski liittyy pääasiassa rankkoihin sateisiin, jotka voivat aiheuttaa taajamatulvia. Salamointi ja jokunen voimakkaampi ukkospuuskakin saattaa aiheuttaa paikallista vahinkoa", sanoo päivystävä meteorologi Kaisa Solin Ilmatieteen laitokselta.

Ennusteeseen liittyy epävarmuutta sen suhteen, minne voimakkaimmat sadekuurot muodostuvat, joten päivittyvää varoituskarttaa kannattaa seurata Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla osoitteessa http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset. Sateita voi seurata myös tutkakuvasta osoitteessa http://ilmatieteenlaitos.fi/sade-ja-pilvialueet.

Sää jatkuu helteisenä

Viikonlopun aikana päivän ylin lämpötila on 23 ja 28 asteen välillä koko maassa, sateessa lämpötila voi olla muutaman asteen alempi. Yöt ovat lämpimiä, 14–20 astetta.

Lämmin ja kostea säätyyppi jatkuu koko maassa vielä ensi viikolla, joten sade- ja ukkoskuurot ovat edelleen mahdollisia koko maassa.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset: ilmatieteenlaitos.fi/varoituksetSääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Suojautuminen salamalta: http://ilmatieteenlaitos.fi/suojautuminen-salamalta

Lämpötilojen terveysvaikutuksia: http://ilmatieteenlaitos.fi/aarilampotilojen-terveysvaikutuksiaÄärilämpötilojen varoitusten vaaratasot: http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-helle-ja-pakkasvaroitukset

Video (YouTube): Mistä helle johtuu ja miksi siitä varoitetaan? https://www.youtube.com/watch?v=4BHnqKIQhKE