Tiedote 27.6.2018

Loppuviikon sää on sateinen ja tuulinen

Torstaina Suomeen saapuva matalapaine tuo runsaita sateita ja voimakkaita tuulia.
Kuva: Sassa Stenroos

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 27. kesäkuuta tekemän ennusteen mukaan Suomeen saapuu torstaina lännestä matalapaine, johon liittyvä sadealue leviää torstai-iltapäivän ja illan aikana Pohjanmaan maakuntiin ja Kainuuseen. Perjantaina sateet leviävät myös maan etelä- ja keskiosaan. Sateet ovat runsaita ja vettä voi kertyä maan keskiosassa 20-40 mm, paikoin jopa yli 50 mm. Myös ukkosta voi esiintyä. Lauantaina sateita tulee enää maan itäosassa.

Perjantain aikana myös tuulet voimistuvat ja pohjoisenpuoleinen tuuli voi olla merialueilla kovaa. Maa-alueilla tuuli on puuskissa kovaa aluksi maan länsiosassa, myöhemmin perjantai-illan aikana voimakkaita puuskia esiintyy myös maan itäosassa. Puuskittainen tuuli jatkuu myös lauantain puolelle, sunnuntaina voimakkaita puuskia voi vielä esiintyä maan kaakkoisosassa.

- Suunnaltaan harvemmin esiintyvät kovat pohjoisenpuoleiset puuskat voivat aiheuttaa paikoin puiden kaatumisia ja sähkökatkoja etenkin haja-asutusseuduilla, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen sanoo. - Tilannetta vaikeuttaa voimakkaiden puuskien esiintyminen useamman vuorokauden aikana. Lisäksi Saimaalla ja muilla sisävesillä aallokko vaikeuttaa veneilyä tuulen lisäksi.

Matalapaineen reittiin ja voimakkuuteen liittyy vielä epävarmuutta. Sääennustemalleissa on vielä erimielisyyttä muun muassa runsaimpien sateiden esiintymisalueesta. Lisäksi jos matalapaine liikkuu Suomen yli arvioitua nopeammin, voimakkaita puuskia esiintyy lyhemmällä ajanjaksolla viikonlopun aikana.

Tiedotetta päivitetään tarvittaessa Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset: ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Säästä twiittaavat @meteorologit