Tiedote 24.9.2012

UV-säteily tavanomaista kesällä 2012

Suomen mittaushistorian korkein UV-indeksin arvo 7 mitattiin kesän aikana yhtenä päivänä.
Kuva: Eija Vallinheimo

Ajoin pilvisistä säistä huolimatta kulunut kesäkausi oli auringon ultraviolettisäteilyn kannalta pitkän ajan tilastojen valossa hyvin tavanomainen. Etelä-Suomessa Jokioisten observatorion tarkkuusmittausten mukaan päivän ylimmät UV-indeksin arvot olivat yhtä usein keskimääräistä suurempia kuin keskimääräistä alhaisempia.

Kerran, heinäkuun ensimmäisenä päivänä, mitattiin viime vuoden tapaan mittaushistorian korkein UV-indeksin arvo 7. Indeksin arvo 6 mitattiin tänä vuonna kymmenen kertaa. Molemmat indeksiarvot 6 ja 7 kertovat kansainvälisen luokittelun mukaan voimakkaasta säteilytasosta, jonka yhteydessä suojautumisen suhteen on aiheellista olla erityisen huolellinen.

Kohtalaisen UV-säteilyn raja eli UVI 3, joka sekin jo edellyttää suojautumista, ylitettiin Jokioisilla 119 päivänä eli lähes yhtä usein kuin helteiseksi muistettuna viime vuoden kesänä.

Ohut otsonikerros pahensi säteilytilannetta

Kauden tilastot antavat hyvän muistutuksen siitä, että aurinko on usein terveyden kannalta liian voimakas ilman hellettäkin: riittää että aurinko on korkealla ja näkyy pilvien lomitse tai ohuen pilven läpi. Ohut otsonikerros edelleen pahentaa tilannetta. Kuluvan vuoden huhtikuun ja elokuun välisenä aikana suojaavaa otsonia oli yli puolet ajasta vähintään 5% alle normaalin. Suurin suhteellinen poikkeama eli -21.2% mitattiin 19. huhtikuuta.

Pohjois-Suomessa Sodankylän observatoriossa suojautumisraja eli UV-indeksin arvo 3 saavutettiin 96 päivänä, mikä on hieman useammin kuin viime vuonna. Korkein arvo 5 puolestaan mitattiin vain kuusi kertaa mikä on selvästi harvemmin kuin edellisenä kesänä.

Ilmatieteen laitos julkaisi voimakasta UV-säteilyä koskevan huomautuksen kesän aikana yhteensä seitsemän kertaa. Huomautusrajan eli UV-indeksin arvon 6 alittavasta mutta suojautumista edellyttävästä säteilytasosta tiedotettiin eri medioissa normaalin sääennusteen yhteydessä, Ilmatieteen laitoksen internet-sivuilla sekä tekstiviestipohjaisena mobiilipalveluna.

Säteily voimakkainta iltapäivällä

Suomen kesässä päivän ylin UV-indeksi on korkeimmillaan varhain iltapäivällä. Vaikka esimerkiksi Etelä-Suomen kesäpäivänä UV-indeksi on usein ylimmillään viisi tai enemmänkin, se on aina suojautumisrajan, arvo 3, alapuolella aamuisin ennen klo 10:ä ja jälleen iltapäivällä klo 17:n jälkeen. Tämä sama kellosääntö pitää karkeasti paikkansa myös etelän lomakohteissa, siis esimerkiksi kesällä Välimeren leveysasteilla, jossa päivän ylin UV-indeksi on helposti yli kymmenen.

Kanarialla, jonne tuhannet suomalaiset lentävät syyslomalleen, päivän ylin UV-indeksi on lokakuussa normaalisti samaa luokkaa kuin keskikesällä Suomessa, ja tropiikin suosituissa talvilomakohteissa indeksin arvo nousee usein yli 12:n. Molemmissa tapauksissa aamupäivä ja myöhempi iltapäivä ovat aina parhaita aikoja nauttia auringosta. Ellei tarkempaa tietoa ole saatavilla, voi käyttää karkeaa sääntöä: jos oma varjosi on alle puolitoista kertaa oma mittasi, suojautumiseen on tarve, eli UV-indeksi on kolme tai korkeampi.

Ilmatieteen laitos mittaa otsonikerroksen paksuutta ja UV-säteilyn voimakkuutta kansainvälisenä yhteistyönä ympäri vuoden. Mittausohjelma on osa Suomen panosta otsonia tuhoavien kemikaalien kieltosopimuksen eli Montrealin pöytäkirjan valvonnassa. Kyseinen pöytäkirja täytti tänä vuonna 25 vuotta.

Lisätietoja:

UV-säteily: Vanhempi tutkija Tapani Koskela, puh. 050 584 9054, tapani.koskela@fmi.fiOtsoniasiat: Ryhmäpäällikkö Leif Backman, puh. 029 539 4179, leif.backman@fmi.fi

Lisätietoa koko maapallon UV-säteilystä: http://ilmatieteenlaitos.fi/uvi-ennustetai tekstiviestipalvelusta (viesti numeroon 16161, esim. ’uvi las palmas’, 0,84 €/viesti)