Tiedote 18.9.2012

Polaariradalla kiertävä Metop-B -satelliitti laukaistiin

Satelliitti tuottaa tärkeää dataa Ilmatieteen laitoksen käyttöön muun muassa sääennustemalleihin.
Kuva: EUMETSAT

Europpan sääsatelliittijärjestö EUMETSATin Metop-B-satelliitti laukaistiin taivaalle onnistuneesti alkuillasta 17. syyskuuta Baikonurista, Kazakstanista. Laukaisu jatkaa yhteistyötä EUMETSATin, Euroopan avaruusjärjestö ESAn ja Euroopan avaruusteollisuuden välillä. Suomi on sekä EUMETSATin että ESAn jäsenmaa.

Metop-B on toinen kolmen satelliitin sarjasta, josta ensimmäinen laukaistiin vuonna 2006 (Metop-A). Kolmas satelliitti on suunniteltu laukaistavaksi vuonna 2017. Kun Metop-sarjan kausi päättyy, joidenkin instrumenttien havaintoja on saatavilla yli 40 vuodelta, sillä vastaavia mittalaitteita on ollut käytössä vuodesta 1978 lähtien.

Siinä missä heinäkuussa laukaistun geostationaarisen MSG-3-satelliitin tuottamien tietojen vahvuus on lähihetkiennustamisessa, Metop-satelliitit tuottavat polaarialueet mukaan lukien maailmanlaajuisia havaintoja, joita tarvitaan pidemmän ajan, esimerkiksi 10 päivän, sääennusteiden laatimisessa. Satelliitit ovat täten toisiaan täydentäviä. Toistaiseksi Metop-satelliitin instrumentit ovat toimineet moitteettomasti. Tiedoista on pystytty tulkitsemaan uusia asioita kuten tulivuorien tuhkapäästöjä ja maaperän kosteustietoja.

Satelliittihavainnot tärkeä osa nykyaikaista sääennustusta

Satelliitit ovat osa nykyaikaista sääennustusjärjestelmää. Niillä on suuri rooli muun muassa turvallisuussääpalvelussa, joka auttaa rajoittamaan omaisuudelle koituvaa haittaa ja suojelemaan ihmishenkiä. Metop-B tuottaa tärkeää dataa Ilmatieteen laitoksen käyttöön sääennustemallien lisäksi operatiiviseen sää- ja jääpalveluun sekä lumi-, ilmasto- ja merentutkimukseen. Perinteisempien laitteiden lisäksi Metopissa on mikroaaltoalueen instrumentteja, joilla saadaan yksityiskohtaisia havaintoja muun muassa lumesta, jäästä, maanpinnan kosteudesta ja merenpintatuulista myös napa-alueilla.

Metopin mittaustietoja vastaanotetaan Ilmatieteen laitoksella sekä Helsingissä että Sodankylässä. Vastaanottolaitteilla pystytään toimittamaan lähialueiden mittaukset käyttäjille 15 - 20 minuutissa, kun taas niin sanottu globaalidata on käytettävissä parin tunnin viiveellä.

Ilmatieteen laitos koordinoi yhteiseurooppalaista ilmakehän kemiaa, aerosoleja ja UV-säteilyä kartoittavaa O3M SAF -projektia. Metop-satelliitti on yksi tärkeimpiä datalähteitä tässä projektissa. Suomi on myös ollut osallisena Metopin otsonimittausinstrumentin, GOME-2, kehitystyössä.

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö, Sääsatelliitti- ja tutkasovellukset Pirkko Pylkkö, puh. 029 539 3624Projektipäällikkö Seppo Hassinen (O3M SAF), puh. 029 539 4675

EUMETSATin Metop-B -verkkosivut: http://www.eumetsat.int/metop-b/