Tiedote 3.9.2012

Kesällä 2012 hellepäiviä selvästi tavanomaista vähemmän

Kesä oli keskilämpötilaltaan melko tavanomainen ja sademääriltään vaihteleva. Ukkosia ja salamointia koettiin tavanomaista vähemmän.
Kuva: Kirsti Kotro

Ilmatieteen laitoksen mukaan kesäkuukausien eli kesä-elokuun keskilämpötila vaihteli maan etelä- ja itäosan noin 15 asteesta pohjoisimman Lapin noin 10 asteeseen. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna poikkeamat jäivät pieniksi. Koko maan keskilämpötila oli 13,5 astetta, mikä on 0,4 astetta alle pitkäaikaisen keskiarvon. Viimeksi kesän keskilämpötila on ollut alempi vuonna 2008, jolloin se oli 12,8 astetta. Korkein keskilämpötila 16,3 astetta mitattiin Helsingin Rautatientorilla ja alin keskilämpötila 8,6 astetta Enontekiön Kilpisjärvellä.

Hellepäiviä oli kesä-elokuussa 18 eli selvästi tavanomaista vähemmän. Yksittäisistä havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Kouvolan Utissa, jossa niitä oli yhdeksän. Korkein lämpötila 31,0 astetta mitattiin Lieksan Lampelassa heinäkuun 30. päivänä.

Kesäkuukausien sademäärässä oli suuria eroja maan eri osien välillä. Runsaimmat sateet sattuivat Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen, missä satoi jopa yli 360 millimetriä. Niukimmin satoi Keski- ja Pohjois-Lapissa, jossa jäätiin paikoin alle 160 millimetrin. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna suurimmat sademäärät olivat yli puolitoistakertaisia, kun taas niukimmat sateet jäivät selvästi alle tavanomaisten arvojen. Yksittäisistä havaintoasemista eniten satoi Tohmajärven Kemiessä, jossa kolmen kuukauden sademäärä kohosi 424 millimetriin. Vähiten eli 130 mm satoi Hailuodossa. Suurin vuorokautinen sademäärä 96 millimetriä mitattiin Karvian Alkkiassa 8. heinäkuuta.

Keskimääräistä rauhallisempi ukkoskesä

Ukkoskausi 2012 jäi touko-elokuun osalta selvästi alle keskimääräisen: kokonaissalamamäärä 75 000 on vain hieman yli puolet pitkän ajan keskiarvosta (140 000). Kuukausisalamamäärissä heinäkuu 52 000 maasalamallaan ylsi lähes keskimäärään (60 000). Touko-, kesä- ja elokuu sen sijaan jäivät alle puoleen keskiarvosta.

Rajuin salamointi keskittyi tänä vuonna heinäkuun muutamaan peräkkäiseen vuorokauteen (28.–30.7.), joiden aikana paikannettiin Suomessa yli 36 000 maasalamaa, siis lähes puolet koko kesän salamamäärästä. Paikoitellen näiden ukkosten vaikutusalueilla (Varsinais-Suomi, Pirkanmaa, Keski-Suomi sekä Pohjois-Pohjanmaa) salamoita kertyi runsaasti, ja salamatiheydet olivat suuria. Toisaalta mm. Lapissa sekä Etelä- ja Pohjois-Savossa salamointi on ollut vähäistä.

Kuten salamoita, myös ukkospäiviä on ollut keskimääräistä vähemmän. Syyskuussa voi vielä esiintyä merkittäviäkin ukkosia, etenkin merialueilla.

Elokuun keskilämpötila tavanomainen mutta hellepäivät vähissä

Elokuun 2012 keskilämpötila vaihteli lounaissaariston ja Ahvenanmaan runsaasta 16 asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen 11 asteeseen. Poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta oli koko maassa alle asteen. Yleisesti ottaen maan läntisimmässä osassa ja Lapissa oli hieman tavanomaista lämpimämpää, kun taas maan etelä- ja itäosassa oli hieman tavanomaista kylmempää. Koko maan keskilämpötila oli 13,3 astetta, mikä on vain 0,1 astetta alle elokuun pitkäaikaisen keskiarvon.

Kuukauden ylin lämpötila oli 25,9 astetta, ja se mitattiin Kemiönsaaressa elokuun 17. päivänä. Alin lämpötila -4,8 astetta mitattiin Sodankylän Vuotsossa 20. päivänä. Hellettä oli koko maa huomioon ottaen vain kolmena päivänä eli 14., 16. ja 18. päivänä, kun hellepäiviä on keskimäärin elo-syyskuussa 10. Terminen syksy alkoi suuressa osassa Lappia ja osassa Koillismaata kuukauden loppupuolella, mikä oli Keski- ja Pohjois-Lapissa lähellä tavanomaista.

Kuukauden sademäärässä oli maan eri osien välillä suuria eroja. Eniten satoi Keski-Pohjanmaalta Kainuuseen ulottuvalla vyöhykkeellä, jossa sadetta tuli paikoin yli 140 millimetriä. Sen sijaan suurimmassa osassa Lappia sekä osassa Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakuntia sademäärä jäi alle 40 millimetrin, mikä on alle puolet tavanomaisesta. Yksittäisistä havaintoasemista eniten satoi Hyrynsalmen Moisiovaaralla, jossa sadetta kertyi 196 millimetriä. Vähiten eli 10 millimetriä satoi Kittilän Alakylässä. Suurin vuorokautinen sademäärä 71,7 millimetriä mitattiin Sotkamon Saviahossa elokuun 7. päivänä.

Elokuussa uuden vertailukauden 1981-2010 keskilämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa noin puoli astetta ja pohjoisosassa vajaat puoli astetta edellisen vertailukauden keskilämpötiloja korkeammat. Elokuussa sademäärien vuosien välinen ja paikallinen vaihtelu on suurta, mikä näkyy myös asemakohtaisissa vertailuarvoissa. Koko maan mittakaavassa sademäärä on uudella vertailukaudella lähes sama kuin edellisellä vertailukaudella.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

Elokuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/elokuuKesäsään tilastot: (http:// http://ilmatieteenlaitos.fi/kesatilastot )

Meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologit