Tiedote 3.5.2018

Suomi WHO:n ilmanlaatutilaston kärjessä

Photo: Shutterstock

Tiedot ilmenevät WHO:n julkaisemasta laajasta tietoaineistosta, johon oli koottu pienhiukkasten mittaustiedot 2500 paikkakunnalta lähes sadasta eri maasta vuosilta 2008 – 2016.  Korkeimmat pienhiukkaspitoisuudet eli maat, joissa ilmanlaatu on huonointa, löytyvät selvityksen mukaan Lähi- ja Kaukoidästä sekä Afrikasta. Näissä maissa pienhiukkaspitoisuudet ovat tasoltaan yli kymmenkertaisia verrattuna selvityksen parhaimmistoon. Intian suurkaupungeissa mitataan jopa yli sadan mikrogramman (100 µg/m3) vuosipitoisuuksia.

"Tuloksissa on otettava huomioon, että kehittyvien maiden mittaustietoihin sisältyy huomattavaa epävarmuutta, sillä mittauksen laatu ei välttämättä ole kovin luotettava ja mittausten lukumäärä pieni, jolloin alueellinen edustavuus jää heikoksi", Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Pia Anttila huomauttaa. 

Kehittyvissä maissa huomattavia ilmanlaatuongelmia

Selvitys nostaa esille kehittyvien maiden suuret ilmanlaatuongelmat. WHO:n ohjearvo pienhiukkasille on 10 µg/m3. "Tämä arvo ylittyi yli 2000 kaupungissa. Aasian ja Afrikan miljoonakaupungeissa ilmansaasteille altistuvien ihmisten määrä onkin valtava", Pia Anttila toteaa.

Suomesta selvityksessä oli mukana 11 kaupungin mittausasemat (Lohja, Espoo, Oulu, Vantaa, Harjavalta, Lahti, Raahe, Tampere, Vaasa, Lappeenranta ja Helsinki) sekä Ilmatieteen laitoksen Utön ja Virolahden mittausasemat.    

Lisätietoja:

Ambient Air Pollution Database, WHO, May 2018. http://www.who.int/airpollution/en/

Erikoistutkija Pia Anttila, puh. 050 368 6420, pia.anttila@fmi.fi

Suomen ilmanlaatua voi seurata reaaliajassa osoiteessa: https://ilmatieteenlaitos.fi/ilmanlaatu

Pienhiukkaset vaikuttavat sekä terveyteen että ilmastonmuutokseen: http://atmoslehti.fi/teema/pienhiukkaset-vaikuttavat-seka-terveyteen-etta-ilmastonmuutokseen/