Tiedote 17.4.2012

Auringosta kannattaa nauttia kohtuudella

Auringon ultraviolettisäteilyn voimistuessa kevään myötä tulee muistaa suojautua liialliselta säteilyltä. Jatkuva ihon altistuminen UV-säteilylle voi aiheuttaa ihosyövän.
Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitos, Syöpäjärjestöt ja Säteilyturvakeskus haluavat muistuttaa auringon ultraviolettisäteilyn terveysriskeistä kevään kynnyksellä.

Oikealla asenteella aurinkoon

Talvella ohentunut ja kalpea iho ei kestä yhtäkkistä, suurta UV-säteilymäärää ja palaa keväällä erittäin helposti. UV-annostaan ja palamisriskiään on helppo vähentää ennakoivalla asenteella ja muistamalla muutama perusasia suojautumisesta. Aurinkoon kannattaa totutella vähitellen, jolloin ihon luontaiset suojamekanismit, kuten rusketus ja päällimmäisten ihosolukerrosten paksuuntuminen, ehtivät suojata ihoa.

Parhaimman suojan iholle antaa vaatetus. Aurinkorasvat pystyvät estämään UV-säteilyn aiheuttaman ihon palamisen, mutta niiden tarjoama suoja riippuu suojakertoimen lisäksi iholle levitettävän voiteen määrästä. Mikäli rasva kuluu pois, aurinkosuojavoidetta on luonnollisesti lisättävä.

Silmät kannattaa myös muistaa suojata aurinkolaseilla. Lasten silmien suojaaminen on erityisen tärkeää. Suotavinta on käyttää aurinkolaseja, jotka suojaavat silmät myös sivulta tulevalta säteilyltä.

UV-indeksi kertoo suojautumistarpeesta

Ilmatieteen laitoksella käytettään kansainvälistä UV-indeksiä, joka kertoo auringon haitallisen UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. Ihon ja silmien suojautumistarve alkaa, kun UV-indeksi on 3 tai enemmän. Keskimäärin tämä toteutuu Etelä-Suomessa toukokuun alusta elokuun loppuun ja Pohjois-Suomessa kesäkuun alusta elokuun puoliväliin. Yksittäisenä vuonna kausi voi alkaa jopa kuukautta aiemmin tai päättyä kuukautta myöhemmin.Suomessa UV-indeksin suurin toistaiseksi mitattu arvo on 7. Voimakasta säteilyä eli indeksin arvo 6–7 havaitaan Etelä-Suomessa tyypillisesti 5–15 päivänä kesä-heinäkuussa. Ilmatieteen laitos antaa varoituksen, jos ennustettu UV-säteily on voimakasta. Välimeren maissa keskipäivän UV-indeksi on kesällä 8–10. Päiväntasaajan leveysasteilla UV-indeksi voi nousta 12:een, vuoristossa jopa 15:een saakka.Pitkällä aikajänteellä UV-säteilyn on ennustettu vähenevän otsonikerroksen oletetun toipumisen myötä, mutta toistaiseksi tästä ei ole todisteita. Ilmatieteen laitoksen Jokioisten observatorion tarkkuusmittaukset osoittavat UV-säteilyn pikemminkin lisääntyneen kesäaikaan.

Ihosyövät yleistyvät edelleen

Suomessa sairastui 2725 ihmistä ihosyöpään vuonna 2010. Naisia sairastuneista oli 1345 ja miehiä 1380. Tässä luvussa ovat mukana melanoomaan ja okasolusyöpään sairastuneet. Tämän lisäksi tyvisolusyöpään eli basalioomaan sairastui 12 000–14 000 ihmistä. Basalioomia ei sisällytetä syöpätilastoihin, koska eivät juuri koskaan lähetä etäpesäkkeitä, jolloin tauti ei johda kuolemaan vuosienkaan sairastamien jälkeen.

Melanooma on ihosyövistä vaarallisin, koska se lähettää etäpesäkkeitä. Uusia tapauksia todettiin 1228 vuonna 2010. Näistä 637 oli naisilla ja 591 miehillä. Melanooma on myös 20–29-vuotiaiden naisten yleisin syöpä: siihen sairastuu yhtä moni kuin kilpirauhassyöpään. Tässä ikäluokassa todettiin 20 tapausta vuonna 2010.

Lisätietoja:

Säteilyturvakeskus, erikoistutkija Lasse Ylianttila, puh. (09) 759 88455, lasse.ylianttila@stuk.fiIlmatieteen laitos, tutkija Tapani Koskela, puh. (09) 1929 4154, tapani.koskela@fmi.fiSyöpäjärjestöt, ylilääkäri Liisa Pylkkänen, puh. 09 135 33 237, gsm 040 733 5237, liisa.pylkkanen@cancer.fi

www.stuk.fiUV-indeksi: www.ilmatieteenlaitos.fi/uviwww.cancer.fi

UV-indeksi kännykkään:

Saa tarkat UV-indeksitiedot helposti tekstiviestillä numerosta 16161. Palvelun hinta on 0,84 €/viesti (DNA 0,85 €/viesti) ja se toimii Soneran, Elisan, DNA:n, Saunalahden, Tele Finlandin ja AinaComin liittymillä.Lähetä tekstiviesti uv paikkannimi (esimerkiksi uv hania) numeroon 16161. Vastausviestinä saat uv-indeksin ennusteen, joka sisältää ensimmäiselle vuorokaudelle päivän maksimiarvon sekä indeksin arvon kolmen tunnin välein (klo 9,12,15 ja 18 ). Toiselle ja kolmannelle päivälle saat päivän maksimiarvon.