Tiedote 30.10.2023 (Päivitetty: 31.10.2023 14:12)

Matalapaine tuo hyvin runsaita lumisateita varsinkin maan länsiosaan

Sadealue liikkuu Suomen etelä- ja keskiosan yli koilliseen tiistain ja keskiviikon aikana. Runsaasti lunta pyryttää erityisesti maan länsiosassa. Ajokeli on monin paikoin erittäin huono, Pirkanmaalla jopa äärimmäisen huono.
Kuva: Juha Tuomi.

Tiedotetta päivitetty 31.10.2023 klo 14.10: tekstiin päivitetty tieto ennustetusta lumisateen määrästä ja äärimmäisen huonosta ajokelistä Pirkanmaalla.

Ilmatieteen laitoksen 31. lokakuuta tekemän ennusteen mukaan tiistain ja keskiviikon aikana Suomeen saapuu lounaasta syvä matalapaine, joka tuo maan etelä- ja keskiosaan hyvin runsaita vesi- ja lumisateita. Maan eteläosassa sateet tulevat etupäässä vetenä, keskiosassa lumena. Erityisesti maan länsiosassa tiistain ja keskiviikon aikana voi kertyä yhteensä yli 30 senttimetriä lunta, Pirkanmaalla paikoin jopa yli 40 senttimetriä. Sateet ovat tiistaina päivällä jo saapuneet maan etelä- ja keskiosaan. Tiistaipäivän aikana sateet tulevat Rauma-Lahti-Lappeenranta-linjan pohjoispuolella enimmäkseen lumena, linjan eteläpuolella enimmäkseen vetenä. Lunta kertyy tiistain aikana Satakunnan, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa sekä Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien eteläosissa laajalti 10–20 senttimetriä, paikoin jopa 25 senttimetriä. Keskiviikon aikana maan länsiosassa voi sataa 10–20 senttimetriä lisää lunta, ja itäosassakin voidaan odottaa vastaavanlaisia kertymiä. Myös etelärannikon maakunnissa voi esiintyä lunta, mutta todennäköisemmin sateet tulevat niissä edelleen vetenä. Sateiden odotetaan väistyvän Suomen itäpuolelle torstaiaamuun mennessä. Ajokeli on monin paikoin erittäin huono, paikoin jopa äärimmäisen huono, sillä lumisateen lisäksi navakka ja puuskittainen itätuuli ja mahdollinen jäätävä vesisade heikentävät ajokeliä entisestään. Myös paikalliset tykkylumivahingot ovat mahdollisia Satakunnan ja Etelä-Savon välisellä kapealla kaistaleella. "Sateen olomuodossa ja määrässä on vielä jonkin verran epävarmuutta, esimerkiksi siinä, kuinka pohjoisessa sateen olomuoto muuttuu vedestä lumeksi ja kuinka paljon sateita kaiken kaikkiaan tulee", sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ville Siiskonen.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,85 e/min + pvm)

SääAjokeliSäävaroitusSyksy