Uudella satelliitilla saadaan ilmanlaatumittauksia 36 000 kilometrin korkeudelta tunnin välein

MTG-S1 laukaistaan ns. geosykroniselle radalle 36 000 kilometrin korkeudelle. Tällä radalla oleva satelliitti pyörii samassa tahdissa maapallon kanssa, jolloin se pysyy maasta katsottuna paikallaan. Geosynkroniselta radalta voidaan tehdä havaintoja samasta paikasta useita kertoja päivässä, toisin kuin polaariradoilla eli Maan napoja kiertävillä satelliiteilla.
Geosynkronisia eli Maasta katsoen paikallaan pysyviä satelliitteja on hyödynnetty paljon erityisesti meteorologisiin mittauksiin, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun Euroopan yltä voidaan mitata myös ilmanlaatua useita kertoja päivässä.
“Mittauksista pystytään seuraamaan vuorokauden aikana tapahtuvaa ilmanlaadun vaihtelua sekä ymmärtämään paremmin erilaisten ilmanlaatutilanteiden syntymistä ja leviämistä”, sanoo Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Anu-Maija Sundström.
Kaksi mittalaitetta tuottaa tarkkaa tietoa ilmasta ja ilmakehästä
MTG-S1-satelliitin kyydissä on kaksi instrumenttia. Sentinel-4-mittalaite mittaa useita teollisuudesta, liikenteestä ja metsäpaloista syntyviä kaasuja ja pienhiukkasia, jotka vaikuttavat ilmanlaatuun ja esimerkiksi lentoturvallisuuteen. Mittalaitteen on rahoittanut EU:n Copernicus-kaukokartoitusohjelma.
Toinen kyydissä oleva mittalaite on tarkkoja lämpötilan ja kosteuden pystyprofiileja mittaava IRS. Sen avulla saadaan kolmiulotteista tietoa ilmakehästä, ja havaintoja käytetään erityisesti sääennusteiden parantamiseen. IRS mittaa lisäksi useita ilmanlaatuun ja ilmakehän kemiaan vaikuttavia kaasuja kuten otsonia ja ammoniakkia.
Sentinel-4 mittaa säännöllisesti kerran tunnissa koko näkökenttään kuuluvan alueen, IRS puolestaan kaksi kertaa tunnissa ja tarvittaessa jopa tiheämminkin.
Havainnot ulottuvat myös Suomeen
MTG-S1-satelliitilla saadaan lähes reaaliaikaista tietoa ilmakehän tilasta Euroopan ja Afrikan pohjoisosan yltä. Koska satelliitti sijaitsee 40. leveyspiirillä, sen havainnot yltävät Etelä-Suomeen.
Ilmatieteen laitos osallistuu uusien havaintojen analysointiin ja koordinoi Euroopan meteorologisen satelliittijärjestön EUMETSATin hanketta, joka vastaa useiden MTG-S1-satelliitin havaintojen prosessoinnista ja jakelusta käyttäjille.
Lisätietoja:
Erikoistutkija Anu-Maija Sundström, Ilmatieteen laitos, p. 040 729 3848
Yksikön päällikkö Johanna Tamminen, Ilmatieteen laitos, p. 040 737 8733
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@fmi.fi.
Lisätietoa Copernicus Sentinel-4-mittalaitteesta (englanniksi)
Lisätietoa EUMETSAT MTG (Meteosat Third Generation) -ohjelmasta (englanniksi)
