Tiedote 5.1.2012

Meriveden nousu kääntynyt laskuun

Merivesi on viime päivinä noussut korkealle mm. Helsingissä. Meriveden nousu on jo kääntynyt laskuun.
Hangon mareografi Kuva: Bengt Wikström

Keskiviikkona 4. tammikuuta merivesi kävi Helsingissä +105 senttimetriä yli keskiveden eli vuoden keskimääräisen vedenkorkeuden.Merivesi nousee tälle korkeudelle Helsingissä keskimäärin kerran kolmessa vuodessa. Vuonna 2011 merivesi oli korkeimmillaan +111 cm 27. joulukuuta iltapäivällä. Tämä arvo toistuu noin kerran viidessä vuodessa.  Ennätyskorkeus +151 cm on vuodelta 2005. Myös muualla merivesi on noussut korkealle. Turussa vesi kävi noin +100cm:ssä.

Tiistaina 27. joulukuuta merivesi kävi Oulussa aamupäivällä +172 cm korkeudella, mikä on toiseksi korkein lukema Oulun mittausjakson aikana. Ennätyskorkeus +183 cm on vuodelta 1984.

Merivedenkorkeutta mitataan kolmellatoista mittausasemalla eli mareografilla pitkin Suomen rannikkoa. Ensimmäinen mareografi perustettiin Hankoon vuonna 1887 ja suurin osa muista Suomen mareografeista1920-luvulla.

Merivesi korkealla joulukuun alusta lähtien

Huhtikuun alussa Ilmatieteen laitoksen antamien säävaroitusten valikoima laajeni ja mukaan tuli myös aallokkoa ja vedenkorkeutta koskevia varoituksia. Aallokko- ja vedenkorkeusvaroituksia on annettu myrskyjen aikana miltei kaikille Suomen merialueille.

Vedenkorkeudesta annettiin joulukuussa varoituksia useana päivänä, sillä merivesi on ollut Itämeressä keskimäärin puoli metriä tavanomaista korkeammalla joulukuun alusta lähtien. Pitkään jatkuneet lounaistuulet ovat täyttäneeet Itämeren allasta ja keskimääräinen vedenkorkeus on tavallista (+50cm) korkeammalla. Lisäksi voimakkaat, ajoittain myrskylukemiin yltäneet tuulet, ovat nostaneet merivedenpintaa Suomen rannikolla.

Vedenkorkeudesta varoitetaan, mikäli vedenkorkeus ylittää tai alittaa etukäteen määrätyt varoitusrajat. Matalan veden varoitukset on suunnattu lähinnä vesiliikenteelle. Korkean veden varoitukset puolestaan on suunnattu rannikon väestölle ja pelastuslaitoksille, jotta he voivat varautua meriveden nousuun. Vedenkorkeuden raja-arvot vaihtelevat aluekohtaisesti, koska vedenkorkeuden muutoksilla on erilaisia vaikutuksia eri puolilla rannikkoa.

Lue lisää:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoituksetLue lisää merivedenkorkeusvaroituksista: http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-merivedenkorkeusvaroitusMeriveden korkeushavainnot: http://ilmatieteenlaitos.fi/vedenkorkeus