Tiedote 27.12.2011

Tapaninpäivän myrsky harvinainen

Tapaninpäivän myrskyä voidaan pitää harvinaisena, joskaan ei poikkeuksellisena. Edellinen vastaavanlainen myrsky oli Janika vuoden 2001 marraskuussa.
Kuva: Pauli Jokinen

Tapaninpäivänä Suomeen saapui erittäin voimakas matalapaine, joka liikkui Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun yli itään. Tuulet olivat voimakkaimmillaan matalapaineen eteläpuolella alkuyöstä iltapäivään. Myrskyä (10 minuutin keskituulen nopeus vähintään 21 m/s) mitattiin lähes kaikilla Suomen merialueilla. Ilmatieteen laitoksen havaintojen mukaan suurin keskituulen nopeus oli 28,5 m/s Kaskisten kaupungin edustalla. Vastaavanlaisia keskituulen nopeuksia esiintyy meriasemilla muutamia kertoja vuosikymmenessä.Maa-alueilla tuulivahingot syntyivät hetkittäisistä puuskista. Kovin lyhytkestoinen puuska maa-alueilla oli Espoon Sepänkylässä mitattu 31,5 m/s. Lukuisilla havaintoasemilla mitattiin yli 20 m/s puuskia, etenkin maan länsiosassa.

Myrskypäiviä on ollut joulukuussa paljon. Tiistaihin 27. joulukuuta mennessä myrskytuulia on merialueilla havaittu 11 päivänä. Edellisen kerran yhtä monta myrskypäivää oli joulukuussa vuonna 2003.

Tapaninpäivä oli myös maan eteläosassa poikkeuksellisen lauha. Monilla havaintoasemilla kyseessä oli lämpimin joulu 50 vuoden mittaushistoriassa. Ylin mitattu lämpötila oli Maarianhaminan lentoasemalla ja Kemiön saarella 9,9 astetta. Viimeksi lauha joulu on koettu vuonna 2006, jolloin lämpötila kohosi jouluaattona korkeimmillaan 8,9 asteeseen Ahvenanmaalla Jomalabyssä.

Tuulet voimistuvat jälleen

Ilmatieteen laitoksen 27. joulukuuta tekemän ennusteen mukaan tuulet voimistuvat jälleen tänään tiistaina lännestä alkaen. Tuulet ovat Tapaninpäivää heikompia. Maan etelä- ja keskiosassa länsituuli on iltapäivän ja illan aikana puuskissa yleisesti noin 20 m/s. Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa, Kainuussa, Pohjois-Savossa sekä Pohjois-Karjalassa tuulenpuuskat voivat olla noin 25 m/s. Yöllä tuulet heikkenevät lännestä alkaen. Tuulet eivät kuitenkaan ylly yhtä voimakkaiksi kuin Tapaninpäivänä, mutta paikoin voi kuitenkin aiheutua tuulivahinkoja.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min + pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

Tuulitietoa: http://ilmatieteenlaitos.fi/ajankohtaista/462426Joulukuun sääseuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/joulukuuVoimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoitukset