Tiedote 19.12.2011

Lämmin joulukuu toi ukkosia

Joulukuun aikana on havaittu Suomen maa-alueilla ukkosta useana päivänä. Vuodenaikaan nähden ukkoset ovat harvinaisia.
Kuva: Paavo Korpela

Ukkoset koetaan Suomessa kesäiseksi ilmiöksi ja talvikauden ukkoset herättävät monissa kummastusta ja jopa pelkoa. Pimeä sää edesauttaa ilmiön vaikuttavuutta. Vaikka ukkosten esiintymiskausi Suomessa painottuukin kesään, käytännössä Suomessa ukkostaa ympäri vuoden. Syynä on yksinkertaisesti se, ettei ukkosten esiintyminen ole sidottu vuodenaikaan vaan säätilaan. Jos olosuhteet ovat otolliset ukkospilvien synnylle, ukkosia voi esiintyä vaikka keskellä talvea. Talviukkosten tuottamat muutamat salamat ovat kuitenkin hyvin laiha määrä verrattuna esimerkiksi heinäkuun tuhansiin salamoihin.

Kuluvan joulukuun aikana säätila Etelä-Suomessa ei ole ollut kovinkaan talvinen. Lisäksi erittäin lämmin meri on edesauttanut kuuro- ja ukkospilvien kehittymistä. Epävakainen ja kostea sää on mahdollistanut sen, että joissakin kuuropilvissä sähköä syntyy riittävästi muutamaa salamaa varten. Ukkostaa voi myös räntä- tai lumisateessa.

Ennätyksellistä salamointia?

Kuluva joulukuu on noussut salamoinnin osalta 2000-luvun ennätykselliseksi. Kuun puoleenväliin mennessä Suomen maa-alueilla on paikannettu 23 salamaa. Määrä on olematon keskikesän kuukausisummiin verrattuna, mutta voi silti olla merkityksellinen.

"Esimerkiksi ukkoselta suojautumisen ja suojauksen kannalta talviukkoset voivat olla erittäin haasteellisia, koska moni ei osaa odottaa salamaniskua keskellä joulukuuta. Talvinen salama on kuitenkin aivan yhtä vaarallinen kuin kesäinenkin", kertoo tutkija Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta. "Lisäksi talviukkosten ennustaminen on haasteellista, koska on vaikeaa arvioida ylittyykö salamointikynnys vai ei".

Lisätietoja:

Tutkija Antti Mäkelä, puh. (09) 1929 4166, antti.makela@fmi.fihttp://ilmatieteenlaitos.fi/ukkonen-ja-salamat