Tiedote 1.11.2011

Lämmin syksy jatkui lokakuussa

Lokakuun 2011 keskilämpötila oli koko maassa selvästi tavanomaista korkeampi ja vaihteli lounais- ja länsirannikon runsaasta 8 asteesta Keski- ja Pohjois-Lapin vajaaseen +3 asteeseen.
Kuva: Eija Vallinheimo

Lokakuu oli jo kahdeksas kuukausi peräkkäin, jolloin koko maan keskilämpötila oli pitkäaikaisen keskiarvon yläpuolella. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta oli suurin Itä- ja Pohjois-Lapissa, jossa oli runsaat kolme, pohjoisimmassa Lapissa jopa runsaat neljä astetta tavanomaista lämpimämpää. Pienin poikkeama oli Ahvenanmaalla, jossa oli vajaat kaksi astetta tavanomaista lämpimämpää. Viimeisen 50 vuoden aikana on lämpimin lokakuu koettu vuonna 1961, ja 2000-luvulla on ollut useita lämpimiä lokakuita kuten vuosina 2000, 2001, 2005, 2007 ja 2008.

Maan pohjoisosassa lokakuu harvinaisen lämmin

Koko maan keskilämpötila oli +5,0 astetta, mikä on 2,8 astetta tavanomaista korkeampi. Maan pohjoisosassa lokakuuta voi luonnehtia harvinaisen, mutta ei kuitenkaan poikkeuksellisen lämpimäksi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuukauden ylin lämpötila oli 17,1 astetta, ja se mitattiin Jomalassa Ahvenanmaalla 4. lokakuuta. Kuukauden alin lämpötila, -8,2 astetta, mitattiin Sallan Naruskassa ja Enontekiön Näkkälässä 14. lokakuuta. Kuukauden alkaessa terminen syksy ei ollut vielä alkanut maan eteläosassa ja länsirannikolla mutta alkoi näilläkin alueilla kuukauden ensimmäisellä viikolla, mikä on runsaat puoli kuukautta tavanomaista myöhemmin. Terminen talvi ei ollut kuukauden päättyessä alkanut vielä missään päin maata, vaikka tilastollisesti sen pitäisi olla jo alkanut Pohjois-Karjalasta Perämerelle ulottuvan linjan pohjoispuolella.Sateisinta oli toisaalta etelärannikolla ja toisaalta maan pohjoisosassa. Pohjoisessa päästiin muutamin paikoin runsaaseen 90 millimetriin, mikä on pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna lähes kaksinkertainen määrä. Sen sijaan varsinkin maan keskiosassa sademäärät jäivät alle pitkäaikaisten keskiarvojen, paikoin alle 50 millimetriin. Havaintoasemista eniten satoi Pudasjärven Sarakylässä, jossa sadetta kertyi kuukauden aikana 100 mm. Vähiten eli 32 millimetriä satoi Seinäjoen Pelmaalla. Suurin vuorokautinen sademäärä oli 35 mm, ja se mitattiin Pellossa 6. päivänä.

Kuukauden päättyessä ei ollut missään päin maata lumipeitettä, vaikka tilastojen mukaan pysyvän lumipeitteen pitäisi olla tällöin jo Keski- ja Pohjois-Lapissa. Ensi lumi satoi Käsivarren Lappiin ja osaan Länsi-Lappia 10. ja 11. päivänä. Kuukauden suurin lumensyvyys oli 7 cm, ja se mitattiin 12. päivänä Kittilän Kenttärovalla.

Myrskytuulia havaittiin Perämerellä 7. päivänä sekä eteläisillä merialueilla 18. ja 19. päivänä. Suurin 10 minuutin keskituulen nopeus 26 m/s mitattiin Hailuodon Marjaniemessä. Mainitsemisen arvoisia ovat 19. päivänä maan eteläosassa havaitut ukkoset, jotka olivat vuodenaikaan nähden salamoinniltaan harvinaisia. Niiden yhteydessä paikannettiin Suomen maa-alueilla 225 maasalamaa.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,98 e/min+pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,98 e/min + pvm)

http://ilmatieteenlaitos.fi/lokakuu