Tiedote 14.11.2017

Ilmoita talviset säähavaintosi Sää-sovelluksella

Ilmatieteen laitoksen sääsovelluksen Omat havainnot - osioon on lisätty uusia talvisia havaintolajeja.

Päivittämällä älypuhelimeesi Sää-sovelluksen pääset raportoimaan ja seuraamaan muiden käyttäjien havaintoja seuraavista ilmiöistä:

  • jalankulkuliukkaus - onko kevyen liikenteen väylillä liukasta?

  • sään aiheuttama tieliikennehäiriö - vaikeuttavatko sääolosuhteet ajamista?

  • jään paksuus - mikä on jään paksuus vesialueella?

  • lumensyvyys - mikä on lumensyvyys kohdallasi?

  • sadetta / ei sadetta - sataako vettä, räntää, lunta vai jäätävä sadetta?

Omista havainnoista hyötyä muillekin talvisäissä liikkujille

Yksi talvikauden odotetuimmista uusista ominaisuuksista on mahdollisuus raportoida liukkaasta jalankulkusäästä. Palvelun avulla käyttäjä voi itse tarkistaa ennen ulos lähtöä ovatko muut havainneet omilla kävely- tai pyöräreiteillä liukkautta. Ilmoittamalla oman havaintonsa voi siis auttaa muita varautumaan yllättävään liukkauteen. Ilmoitetut havainnot menevät myös suoraan sääennusteita tekevien meteorologien käyttöön. Päivystävät meteorologit hyödyntävät liukkaushavaintoja säävaroituksia laatiessaan.

Lisäksi uutuutena talvikaudella ovat havainnot sään aiheuttamista tieliikennehäiriöistä. Käyttäjät voivat häiriötietojen avulla esimerkiksi muuttaa ajoreittisuunnitelmiaan. Meteorologit voivat hyödyntää näitäkin havaintoja tulevaisuuden vaikutusennusteiden pohjana. Lumen- ja jäänpaksuushavaintojen toivotaan puolestaan edesauttavan esimerkiksi matkailijoita, retkeilijöitä ja muita luonnossa liikkujia.

Myös kesäkauden suureita voi raportoida edelleen

Ilmatieteen laitoksen Sää -sovelluksella on kerätty kansalaisten havaintoja heinäkuusta alkaen. Omissa havainnoissa on edelleen mahdollista raportoida tuulivahinkoja, tulvia, rakeita, trombeja ja ukkosia.

Tähän mennessä Omat havainnot -palvelulla on lähetetty kaikkiaan yli 24 000 havaintoa. Käyttäjiä palvelulla on ollut tähän mennessä noin 9 000, joista aktiivisimmat ovat tehneet havaintoja päivittäin. Menneen kesän ja syksyn aikana ovat Ilmatieteen laitoksen päivystävät meteorologit ja tutkijat saaneet kansalaishavaintojen myötä arvokasta tietoa esimerkiksi vaikutus- sekä lähihetkiennusteiden kehittämistä varten.

Lisätiedot:Omat havainnot -pilottiprojektin verkkosivuSää-sovelluksen latauslinkit Android ja iOS -älypuhelimille http://ilmatieteenlaitos.fi/alypuhelimetTietoa varoituksista ja toimintaohjeet äärisäihin http://ilmatieteenlaitos.fi/tietoa-varoituksistaSäähavaintojen tekemisestä nyt ja tulevaisuudessa Atmos-verkkolehdessä

Projektipäällikkö Ismo Karjalainenpuh. 029 539 2106ismo.karjalainen@fmi.fi