Tiedote 2.1.2015

Vuosi 2014 oli Suomen mittaushistorian toiseksi lämpimin

Koko maan keskilämpötila oli alustavien laskelmien mukaan noin 0,15 astetta alhaisempi kuin ennätysvuonna 1938. Vuodet 1989, 2011 ja 2000 täydentävät viiden lämpimimmän vuoden listan.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi oli alueellisesti katsottuna monin paikoin ennätyslämmin Satakunnasta Pohjois-Pohjanmaan länsiosaan ja Pohjois-Savoon ulottuvalla alueella. Muuallakin vuosi oli harvinaisen tai poikkeuksellisen lämmin. Keskimäärin vuosi 2014 oli noin 1,6 astetta pitkän ajan keskiarvoa eli jaksoa 1981–2010 lämpimämpi.

Yksittäisistä kuukausista vain tammikuu ja kesäkuu olivat koko maan mittakaavassa tavanomaista kylmempiä. Merkittävimmät lämpöjaksot olivat puolestaan helmi- ja maaliskuussa, heinäkuun ja elokuun alun helteiden aikaan sekä joulukuun alkupuolella.

Vuoden korkein lämpötila, 32,8 °C, mitattiin Porin rautatieasemalla 4. elokuuta ja vuoden alin lämpötila, -40,7 °C, Utsjoen Kevojärvellä 20. tammikuuta. Hellettä mitattiin jossain päin maata touko-elokuussa 50 päivänä eli 14 päivänä tavanomaista enemmän.

Sademäärät eivät poikenneet merkittävästi pitkän ajan keskiarvosta suurimmassa osassa maata. Eniten satoi Kainuun suunnalla, jossa vuotuinen sademäärä oli yleisesti yli 650 mm.

Merialueilla tilastoitavia myrskypäiviä oli vuoden aikana ainoastaan kahdeksan, kun niitä keskimäärin on 20. Näin vähän myrskypäiviä ei ole havaittu vuodesta 1994 alkaen tarkasteltuna aiemmin lainkaan.

Maasalamoita havaittiin vuoden aikana noin 200 000, kun pitkän jakson vuosikeskiarvo on noin 140 000. Runsaimmin salamoi Helena-rajuilman yhteydessä 31. heinäkuuta (21 000 maasalamaa).

Päivittäiset Suomen lämpötilapoikkeamat pitkän ajan keskiarvosta (1981-2010). Mustalla viivalla on kuvattu vuoden siihenastinen lämpötilapoikkeama.

Talvi yritti tulla toden teolla joulun aikaan

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan joulukuun keskilämpötila oli tavanomaista korkeampi koko maassa lukuun ottamatta aivan pohjoisinta Lappia, jossa oltiin lähellä pitkäaikaista keskiarvoa. Suhteessa lauhinta oli maan keskiosassa, ja Perämeren rannikolla poikkeama oli jopa runsaat neljä astetta.

Kuukauden alkupuolisko oli harvinaisen leuto, ja ylin lämpötila, +8,6 °C, mitattiin Kristiinankaupungissa 4. päivänä. Joulun aikaan sattui kylmä sääjakso, jolloin lämpötila laski maan eteläosassa -20 asteen vaiheille ja Lapissa -30 asteen alapuolelle. Kuukauden alin lämpötila, -36,4  °C, mitattiin Inarissa 29. päivänä. Kylmä jakso jäi lopulta lyhyeksi, sillä aivan kuukauden lopussa sää lauhtui voimakkaasti uudelleen ja lämpötila kohosi vuorokaudessa monin paikoin yli 20 astetta, paikoin lähes 30 astetta.

Suurimmassa osassa maata oli tavanomaista sateisempaa kuukauden sademäärän ollessa 40-80 millimetriä. Harvinaisen sateista oli paikoitellen länsirannikolla ja Kainuusta Lappiin ulottuvalla alueella.

Lunta oli kuukauden päättyessä lähes koko maassa. Lumensyvyys vaihteli maan länsi- ja eteläosan vajaasta 10 sentistä Kainuun ja Keski-Lapin noin 50 senttiin. Pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna lunta oli ainoastaan Itä- ja Pohjois-Lapissa hieman tavanomaista enemmän.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)

Joulukuun säätilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/joulukuuVuositilastot: http://ilmatieteenlaitos.fi/vuositilastot

Ilmatieteen laitoksen meteorologit Twitterissä: http://twitter.com/meteorologitIlmatieteen laitoksen tiedeuutisointia Twitterissä: http://twitter.com/IlmaTiede