Tiedote 25.9.2017

Syksy tuo sumuiset aamut

Syksyisin korkeapaineen vaikuttaessa on tyypillistä, että aamulla ja aamupäivällä esiintyy sumua tai sumupilveä.
Photo: Eija Vallinheimo

Sumua muodostuu, kun ilma jäähtyy kastepisteeseen tai ilman kosteus lisääntyy niin, että vesihöyry alkaa tiivistyä pisaroiksi. Alkusyksystä sääennusteessa lukeekin usein, että yöllä ja aamulla sumua tai sumupilveä, joka hälvenee aamupäivän aikana. Kun syksy edistyy, voikin käydä niin, että sumupilvet eivät hälvene vaan peittävät taivaan koko päivän. Jos sumu ja sumupilvet eivät hälvene päivän kuluessa, jää päivälämpötila selvästi alemmaksi kuin jos sumua ei olisi. Sumujen ja sumupilvien hälvenemisen ennustaminen on vaikeaa. Syksyllä sumut ovat yleisempiä maa-alueilla, kun taas keväällä sumuja on lähinnä merellä. Talvella sumualueet ovat yleensä laajoja ja pitkäkestoisia.

Sakea sumu voi vaikeuttaa liikennettä sekä maalla, merellä että ilmassa. Sääennustuksissa erittäin huonosta näkyvyydestä puhutaan kun ilma on niin sameaa, että näkyvyys jää alle yhden kilometrin. Kirkkaalla ilmalla näkyvyys voi olla jopa 50 kilometriä, vaikka maan kaarevuuden ja esteiden takia ei niin kauas voi edes nähdä. Paras näkyvyys on usein marraskuun kuulaina päivinä, jolloin ilmavirtaus on pohjoisen puolelta.

Sumut voivat olla hyvin paikallisia. Siksi sumuja ei voida ennustaa yhtä tarkasti kuin esimerkiksi tuulta.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk puh. 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)      Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min + pvm)  Säätä Twitterissä seuraavat @meteorologit

http://ilmatieteenlaitos.fi/sumu

https://www.youtube.com/watch?v=iq0cVwC4v7E